Puštena u rad novoizgrađena transformatorska stanica "Mostar 9"

Radiosarajevo.ba
Puštena u rad novoizgrađena transformatorska stanica "Mostar 9"
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas su u Mostaru pustili u rad novoizgrađenu 110/x kV transformatorsku stanicu "Mostar 9" (Buna) s priključnim dalekovodom, vrijednu 4,6 miliona KM.
Stvoreni su preduvjeti za trajno rješavanje pitanja snabdijevanja električnom energijom na 110/x kV naponskom nivou potrošača na tom području.

Generalni direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić rekao je da se trenutno radi na oko 50 trafostanica na području cijele BiH.

Dodao je i to da rekonstrukcija jedne trafostanice traje do godinu i po dana, a kao glavni problem s kojim se Elektroprenos BiH susreće jeste Zakon o javnim nabavkama.

"Elektoprenos je stabilna kompanija sa 1.350 radnika i mislim da će zadatak koji je pred nju postavljen biti dobro urađen", zaključio je Žarić.

Novalić je rekao da pokrenuti investicijski projekti omogućavaju dugoročnu sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

Također, naglasio je da Vlada FBiH, kao jedan od suvlasnika Elektroprenosa BiH, podržava sve projekte koje je ovo poduzeće realiziralo, te da će tako biti i u budućnosti.

Novalić je dodao da mu je drago što su izvođači radova većinom domaće kompanije i da očekuje da će domaći proizvođači učestvovati još više u velikim investicijama koje slijede.

Izgradnjom trafostanice Buna stvoreni su i uvjeti za napajanje potrošača na trasi budućeg autoputa na Koridoru Vc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije