Advokatica Adna Dobojlić: Kako sam pobijedila pod zastavom komandanta Dragana Vikića

2
F. V.
Advokatica Adna Dobojlić: Kako sam pobijedila pod zastavom komandanta Dragana Vikića
Foto: Privatni album / Dragan Vikić i Adna Dobojlić

Uoči novogodišnjih praznika 2016. godine javnost u Bosni i Hercegovini je bila šokirana podizanjem optužnice protiv Dragana Vikića, legendarnog komandanta Odreda milicije - Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Čiste ruke

Komandant Vikić kazao je tada novinarima da su njegove ruke "čiste“, ali da je spreman ponovo da se brani.

Šest godina kasnije, decembra 2022., Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima od aprila ove godine, a jedna od ključnih osoba za pobjedu koja je obradovala Sarajlije i građane širom BiH, iskrene bosanskohercegovačke patriote, svakako je advokatica Adna Dobojlić, braniteljica heroja Bosne.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Mnogi su s divljenjem pratili njezine suverene advokatske, ali i odlučnost da se uhvati u koštac s predmetom koji obuhvata događaje od prije 30 godina kada je Adnan bila tek djevojčica. Dovoljno je reći da je ovaj veoma kompleksan slučaj preuzela kada nije imala ni punih 35 godina!

Dragan Vikić prvostepeno oslobođen
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Vikić prvostepeno oslobođen

Kaže nam na početku da bi voljela da je živ njezin otac Nedim Dobojlić, čuveni sarajevski advokat koji je preminuo u proljeće prošle godine. Prisjećamo ga se s poštovanjem.

Istina je pobijedila

Oprosti nam, Dragane Vikiću…

Oprosti nam, Dragane Vikiću…

Radiosarajevo.ba: Kakvi su Vaši utisci nakon pravosnažne oslobađajuće presude u slučaju „Vikić“?

Dobojlić: Teško je govoriti o utiscima, jučer ujutro sam primila drugostepenu odluku Suda BiH. Dugi niz godina smo se borili i dokazivali istinu. Ono što je najbitnije jeste da je istina pobijedila i da je pravda zadovoljena u odnosu na gospodina Dragana Vikića.

Radiosarajevo.ba: Kako ste uspjeli obraniti komandanta Vikića?

Dobojlić: Kao advokatica gospodina Vikića, sa njegovim saborcima i svim ljudima koji su mi pomagali u prikupljanju dokaza, sve vrijeme sam provodila istragu. U toj istrazi smo došli do dokaza, kako materijalnih, tako i svjedoka, što smo prezentovali i sudu u izvođenju dokaza odbrane.

Dokazivali smo istinu i činjenice koje su nesporne, borili smo se sa raznim pritiscima. Svaki dan i noć radila sam na ovom predmet. Uloženi trud i zalaganje je bilo ogromno. 

Muhamed Gafić: Bosanski sud je sačuvao svoju čast oslobađajući Dragana Vikića!

Muhamed Gafić: Bosanski sud je sačuvao svoju čast oslobađajući Dragana Vikića!

Hrabro smo koračali ka istini

Radiosarajevo.ba: Koliko je bio ovo težak put u proteklih šest godina koliko je proces trajao?

Dobojlić: Veliki teret i odgovornost sam nosila. Bilo je teško u nekim trenucima. Kroz period od šest godina desilo se mnogo i neugodnih situacija, ali hrabro samo koračali ka dokazivanju istine. Kada znate šta dokazujete lakše je nositi se sa pritiscima.

Nikad nisam pomislila da odustanem

Radiosarajevo.ba: A kako ste se uopće našli u ovom procesu i koliko Vam je bilo teško uopće nositi teret ovog postupka?

Dobojlić: Nakon podizanja optuženice (2016.), kolega, rahmetli Fahrija Karkin me je pozvao da radim sa njim na odbrani gospodina Vikića, kao drugi branilac. Radili smo timski na pisanju prethodnih prigovora na optužnicu i već tada počeli pripremati koncept odbrane, kao i istragu odbrane.

Nažalost, kolega Karkin je preselio na drugi svijet (novembar 2018., op. a.), što me je veoma pogodilo, jer sam od njega, kao i od rahmetli oca Nedima Dobojlića, učila ovaj posao još od malih nogu. 

Nastavak ročišta je bio zakazan veoma brzo nakon smrti kolege Karkina, a što se desilo negdje početkom sudskog procesa. Gospodin Vikić me pitao: „Da li možeš nastaviti da me braniš?“ Bez razmišljanja sam rekla da mogu i nastavila braniti sama, ali moram reći da sam imala veliku, ogromnu podršku saboraca i drugova gospodina Vikića!

Sarajevo bi palo da nije bilo njega: Priča o komandantu Draganu Vikiću

Sarajevo bi palo da nije bilo njega: Priča o komandantu Draganu Vikiću

Radiosarajevo.ba: Kada Vam je bilo najteže, jeste li bili u dilemi da odustanete? Pritisci, kako rekoste, nisu bili mali.

Dobojlić: Nikada! Niti jedne sekunde nisam pomislila da odustanem, a bilo je zaista teških trenutaka i velikih pritisaka. Sve je to samo jačalo želju za dokazivanjem istine i borbom od koje nikada ne bih odustala.

Radiosarajevo.ba: Kako se komandant Vikić nosio s ovim procesom?

Dragan Vikić i Adna Dobojlić
Foto: Privatni album: Dragan Vikić i Adna Dobojlić

Dobojlić: Komandant Vikić je istinski i pravi profesionalac. Ponosna sam što ga poznajem i što sam sa njim ovu borbu dovela do kraja. Kroz sve poteškoće smo zajedno prolazili i davao mi je snagu da se borim u sudnici.

Povremeno sam znala reći da mi je žao što sam bila mlada u toku rata i da bih sigurno bila u njegovoj jedinici da sam imala ove godine. 

Radiosarajevo.ba: Koliko vam je značila podrška običnih građana? Bilo je i pjesme, suza…

Dobojlić: Nisam mogla ni pretpostaviti koliko može značiti podrška svakog građanina, svakog prijatelja, kolege u ovako velikim predmetima. Vjerujte svaki put kada je teško podrška nam je davala snagu da prevaziđemo sve i idemo dalje - do konačne pobjede!

Borba bez mrlje

Generali BiH o presudi Draganu Vikiću: "Još jedan dokaz da branitelji nisu zločinci"

Generali BiH o presudi Draganu Vikiću: "Još jedan dokaz da branitelji nisu zločinci"

Radiosarajevo.ba: Koliko Vam je, također, značila podrška u postupku čestitih ljudi poput, primjerice, fra Mirka Majdandžića, bosanskog franjevca koji je svjedočio herojstvo i čojstvo Vikićevih specijalaca?

Adna Dobojlić, Dragan Vikić i prijatelji
Foto: Privatni album : Adna Dobojlić, Dragan Vikić i prijatelji

Dobojlić: Mnogo, zaista mnogo, ne usuđujem se da nabrajam imena, jer se bojim da nekog ne bih izostavila, ali sam neizmjerno zahvalna svima koji su pomogli da dokažemo istinu.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite karijeru dalje? Šta su Vaši planovi?

Dobojlić: Nikada ne razmišljam o dugoročnim planovima, svaki dan živim i radim kao da je jedini, tako da nikada nemam velike planove. Mislim da je ova pobjeda jedno poglavlje u životu iz kojeg sam mnogo naučila. Što je najvažnije dokazali smo da nije postojala komandna odgovornost gospodina Vikića i da je Odred na čelu sa komandantom Vikićem profesionalna i elitna jedinica bez  ijedne mrlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije