Adnan Delić: Zašto je poništen Javni poziv Ministarstva privrede

0
Radiosarajevo.ba
Adnan Delić: Zašto je poništen Javni poziv Ministarstva privrede
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je na konferenciji za novinare objasnio razloge za neophodno poništenje Javnog poziva Ministarstva privrede u ovom kantonu.

Radi se o javnom pozivu za poticaj maloj privredi.

"Imao sam potrebu organizovati obraćanje zbog velikog pritiska i upita privrednika zbog poziva iz augusta prošle godine po pet programa", rekao je Delić.

Pojasnio je da je ovo Ministarstvo završilo posao 23. decembra i odluku uputilo na usvajanje Vladi KS-a u bivšem sazivu.

"Komisija je brojala pet članova. 155 privrednika je apliciralo, a 72 je odabrala Komisija. Ukupan iznos predstava oko 805.000 KM. Vlada u prošlom sazivu je oborila ovaj poziv i mi nismo u mogućnosti da uradimo bilo šta po ovom pitanju jer je došlo do preraspodjele sredstava. Ne želim da ulazim u proces kako se to odvilo", rekao je Delić.

Javni poziv obuhvata programe: subvencioniranje troškova kamata, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete, poticaj za unapređenje poduzetništva obrtnika, poticaj start up subjektima male privrede i razvoja ženskog preduzetništva.

"Želimo sve obavijestiti kako je blokirano blizu milion KM sredstava za malu privredu. Zbog čega bivša Vlada KS nije odobrila ova sredstva, to je pitanje za njih. Privrednici su se potrudili i uložili napor za aplikacije i ostali bez tih sredstava koja su njima namijenjena. Nećemo se baviti špekulacijama, ali želimo reći da smo u obavezi da poništimo ovaj javni poziv i nemamo mogućnost da vratimo ova sredstva“, poručio je ministar.

Dostavio je i dokumente koji ovo potvrđuju.

Kazao je i kako, navodno, neki članovi Vlade nisu bili zadovoljni pojedinim firmama koje su se našle na spisku.

"Ako je to tačno, Vlada je zaključkom trebala isključiti sporne firme sa spiska, one za koje ima adekvatne razloge za uklanjanje, a ostalim firmama koje su prošle proces omogućiti da dobiju poticaje", rekao je ministar Delić.

"Propisi nalažu da poništimo poziv. Mi ćemo sve javne pozive u narednoj godini blagovremeno raspisivati. Uključit ćemo privrednike da daju svoj glas. Želimo da svi budu informisani na vrijeme i da to bude urađeno na transparentan način. Najiskrenije mi je žao privrednika u trenutku kada su možda i najviše ugroženi u nekoliko prethodnih godina. Vlada u prošlom sazivu nije precizirala zašto su ovo uradili. Oni najbolje znaju zašto su donijeli ovu odluku", rekao je Delić.

Imao je i poruku za sve privrednike.

"Ovo obraćanje nije usmjereno ni protiv koga, ni ministara iz prošlog sastava Vlade, već imamo potrebu iz zakonskih obaveza poništiti ovaj poziv“, zaključio je Delić.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije