Sivro: Povratak djece u škole bio bi prevelik rizik, nastavnike niko ništa ne pita

M. A.
Sivro: Povratak djece u škole bio bi prevelik rizik, nastavnike niko ništa ne pita
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Svi đaci u osnovnim i srednjim školama u bh. entitetu RS trebalo bi, kako sada stvari stoje, 1. septembra u školskoj godini 2020/2021. da sjednu u svoje školske klupe uz poštovanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, u Federaciji BiH još uvijek o tome nema priče, a kako kaže Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kanton Sarajevo bi trebao preuzeti inicijativu jer od njega mnogi drugi dijelovi BiH prepišu postupke.

"Bili smo zagovornici da se zatvore škole i da ne ide nastava, što je Ministarstvo i učinilo. Sindikat smatra da će povratak djece u učinioce biti ogroman rizik jer u protekla dva mjeseca nisu osigurani svi preduslovi za siguran povratak. Zdravlje i životi prosvjetara i učenika, koji trebaju provoditi od tri do osam sati u učionicama, ne smiju biti ugroženi", rekao je on.

Ističe da prosvjetni radnici nisu konsultovani i da nije od njih traženo mišljenje. Kako navodi, Sindikat je tražio da prosvjetari u školama i vrtićima budu zaštićeni, što se nije obezbijedilo.

"Svakodnevno im se moraju osigurati čiste i provjetrene prostorije i zaštitna oprema. S druge strane, neovisno o pandemiji, početak 2020/2021. bi mogao biti problem jer nastavnom kadru ističe kolektivni ugovor, a bez toga nema škole. Govorim u ime 4.000 provjetnih radnika, a stalno razgovaramo i s kolegama u srednjim školama. Mi odbacujemo svaki vid kritika od djece, roditelja, Ministarstva ili Vlade jer onaj ko nije pitan i nije sudjelovao u rješenjima ne može imati bilo kakvu odgovornost", podvlači Sivro.

On otkriva da je jedna od ideja da se nastava odvija i u jednoj smjeni koja je, ipak, za njega još neprovodljiva u praksi.

"To je jedna bajkovita priča jer bismo voljeli jednog dana da dočekamo da nastava teče i u tom smjeru, to bi omogućilo i brže reforme, ali u ovoj situaciji je to nemoguće. Onaj ko u ovom trenutku predlaže nešto tako sigurno nema pojma, to je u ovom momentu prosto neizvodljivo. Još jedna važna stvar jeste da nama ne treba priča o herojstvu, već konkretna djela i akcije Ministarstva. Radnici neće sami kupovati zaštitnu opremu i neće raditi u nečistom prostoru", zaključuje Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije