11 novih slučajeva u BiH: Najavljen i karantin u Banjoj Luci za sve zaražene

Radiosarajevo.ba
11 novih slučajeva u BiH: Najavljen i karantin u Banjoj Luci za sve zaražene
Foto: Srpskainfo / Alen Šeranić

Alen Šeranić, ministar zdravstva u manjem bh. entitetu, kazao je da je od posljednjeg izvještaja testirano 55 osoba.

"Imamo 11 pozitivnih slučajeva, što je ukupno 114 slučajeva pozitnih na novi soj koronavirusa. Radi se o 10 osoba iz Banje Luke i jednoj iz Laktaša. Tri su na UKC-u, a ostale u izolaciji. Četiri su muškarca i sedam žena", rekao je Šeranić.

U izolaciji na UKC-u je 14 osoba, što je ukupno 26 osoba.

Pod nadzorom je preko 15 hiljada osoba. U karantinu u Gradiškoj je smješteno 48 ljudi

"Došlo je do promjene u praćenju i organizaciju sistema. Moramo ofanzivnije djelovati prema samom virusu, to je jasna trijaža i odvajanje negativnih od pozitivnih. Potreba je za masovnijim testiranjima. Nabavili smo određenu količinu testova u ovoj sedmici, to je negdje do 2000 testova, očekujemo i donaciju od UNDP-a.

Okrećemo se testiranju svih onih koji su označeni kao kontakti kroz anamnezu. Pravimo karantin u Studentskom centru u Banjoj Luci, gdje će biti smješteni svi oni koji budu pozitivni. Ta odluka je na snazi od sutra. Studentski centar je u ovom trenutku ispražnjen i tamo imamo mogućnosnt da pripremimo sve uslove, te tamo možemo ovaj period od 14 dana kod osoba koje su pozitivne da ispratimo do kraja", kazao je Šeranić.

Ukupno je u našoj zemlji zaraženo 164 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije