Ministarstvo zdravlja FBiH: Prijedlog za zabranu kretanja izvan mjesta prebivališta

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo zdravlja FBiH: Prijedlog za zabranu kretanja izvan mjesta prebivališta
FOTO: Fena / Ilustracija

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, nakon sjednice kriznog štaba FBiH kazao je da je danas do 17 sati izvršeno 411 testiranja, od čega je bilo 48 pozitivnih testova. 

Federalno ministarstvo zdravstva predlaže da se zabrani kretanje izvan mjesta prebivališta, jer će se na taj način smanjiti širenje. 

"Želim da kažem da su dosadašnje mjere sigurno dale i rezultate. Narednih 15 dana će biti jako važno i moramo smanjiti kretanje. Vjerujte da je sve to za vaše zdravlje i dobrobit. Pozivam stanovništvo da se pridržava mjera i pozivam da MUP i svi drugi sankcioninšu sve one koji se ne pridržavaju mjera. Insistiramo da se poveća kontrola dežurnih telefona, jer zdravstveni radnici moraju biti na raspolaganju stanovništvu. Jako je važno da na svaki poziv građanina bude odgovoreno", rekao je Čerkez.

Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je da su danas donesene još dvije nove naredbe i to:

"Zabrana rada privatnih stomatoloških privatnih ordinacija i zubotehničkih laboratorija, zabranjene su posjete migrantskim centrima, zabranjen je izlazak iz migrantskih centara", kazao je on.

Današnji podatak za smrtni slučaj iz Bihaća nije vezan sa koronavirusom, kazao je Čerkez i dodao da se vjerovatno radi o influenci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije