EU / Slovenija: Četvrta žrtva virusa COVID-19, zaraženo 480 osoba

24. 03. 2020. u 16:29:00 Fena

Shares: 3

U Sloveniji je u utorak zabilježen četvrti slučaj smrti od posljedica zaraze virusom COVID-19, a broj zaraženih porastao je od jučer za 38 te je u 14 sati iznosio ukupno 480 zaraženih osoba, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Do sada je obavljeno 13.812 testiranja, no broj zaraženih i dalje je u porastu, navodi Hina.

Premijer Janez Janša izjavio je tijekom dana na konferenciji za novinare da se nada smirivanju širenja epidemije ako se svi budu ponašali sukladno preporukama o ograničavanju socijalnih kontakata i drugim restriktivnim mjerama.

Epidemiolozi, međutim, upozoravaju da ne treba biti previše optimističan jer vrh epidemije, nakon čega bi uslijedilo smanjivanje dnevnog porasta, još nije dosegnut.

Žarište infekcije u Sloveniji je i dalje šire područje Ljubljane, te regije na sjeveroistoku i istoku zemlje, a barem po jedan slučaj korona virusa bilježi se već u preko 100 općina od 212, koliko ih je u Sloveniji.

U utorak je potvrđen i četvrti slučaj umrle osobe zaražene koronavirusom, a riječ je o stanarki doma umirovljenika u općini Šmarje pri Jelšah, blizu Celja, koja je umrla u visokoj starosti, ali je uz koronavirus imala i niz drugih bolesti. U tom je domu starijih osoba trenutno potvrđen koronavirus kod 24 stanara i kod 6 zaposlenih.

Slovenija se i dalje priprema za vrh epidemije i dolazak ugroženijih bolesnika u četiri zdravstvene ustanove zadužene za njihovu hospitalizaciju, i to u situaciji kad problem nedostatka maski, rukavica, odnosno zaštitne, ali i medicinske opreme i uređaja za bolesnike još nije riješen.

NEMA KOMENTARA