Zimske olimpijske igre u pustinji u gradu koji još ne postoji? Arapi su spremni na sve

0
AA
Zimske olimpijske igre u pustinji u gradu koji još ne postoji? Arapi su spremni na sve
Foto: Pexels / Pustinja u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija će biti domaćin Azijskih zimskih igara 2029. godine koje će organizovati u Neomu, futurističkom megapolisu koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu države, objavilo je u utorak Azijsko olimpijsko vijeće (OCA).

Prijedlog Saudijske Arabije je "jednoglasno odobren" tokom 41. generalne skupštine Olimpijskog vijeća Azije (OCA) u utorak.

Trojena će "biti prvi zapadnoazijski grad koji će biti domaćin Zimskih azijskih igara", saopćeno je iz OCA-e.

Saudijski ministar sporta princ Abdulaziz bin Turki Al-Faisal pozdravio je ovu odluku kao "veliku pobjedu za saudijsku naciju i zemlje Zaljeva".

Ambiciozni projekat saudijskog princa košta oko bilion dolara, pogledajte kako izgleda

Ambiciozni projekat saudijskog princa košta oko bilion dolara, pogledajte kako izgleda

"Trojena će biti cjelogodišnja destinacija za zimske sportove... Ona će naglasiti ogroman potencijal i veliku infrastrukturu Saudijske Arabije za organizaciju sportskih takmičenja na međunarodnom nivou", rekao je Al-Faisal.

Smješten na obalama Crvenog mora, prema procjenama projekt Neom vrijedi nekoliko stotina milijardi dolara.

Azijske zimske igre bi se trebale održavati u Trojeni, planinskom sektoru Neoma gdje se temperature zimi spuštaju ispod nula stepeni Celzijusa.

U sklopu Trojene, koja bi trebala biti završena 2026. godine, nalazit će se skijaške staze koje će biti otvorene tokom cijele godine, umjetno slatkovodno jezero, kolibe, vile, luksuzni hoteli...

Iz OCA-e su naveli da Azijske zimske igre obuhvataju natjecanja u skijanju, snowboardu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, u ukupno 47 sportova od čega je 28 na snijegu, a 19 na ledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije