Tužne vijesti iz Hrvatske: Nema više Snježne kraljice

6
Radiosarajevo.ba
Tužne vijesti iz Hrvatske: Nema više Snježne kraljice
Foto: Facebook / Snježna Kraljica

Slijedeće skijaške sezone prvi put nakon 19 godina u rasporedu Svjetskog skijaškog kupa nema utrke na Sljemenu.

Vijeće Međunarodne skijaške federacije (FIS) usvojilo je kalendar za sezonu 2023./24. u kojem se nije našla Snježna kraljica. Čelnici FIS-a nisu uvažili zahtjev i argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju utrka na Sljemenu.

Posljednjih su godina organizatori Snježne kraljice imali velike probleme zbog visokih temperatura i nedostatka snijega. Prošle sezone održana je samo jedna od dvije planirane utrke ženskog slaloma, dok je godinu prije toga odvožena samo ženska, ali ne i muška utrka.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Zbog nedostatka snijega, otkazane su bile i utrke 2014. te 2016. godine.

Na odluku FIS-a osvrnuo se Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

Loše vijesti iz Zagreba: Otkazana utrka na Sljemenu

Loše vijesti iz Zagreba: Otkazana utrka na Sljemenu

"Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svjetskog kupa 2024/25. U organizaciji utrka Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama", rekao je Pavlek.

"Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uslovima uspjeli organizirati barem jednu utrku," ističe Vedran Pavlek, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije