Pokrenuo lavinu: Kapiten izraelske reprezentacije prešao u klub iz Auschwitza

Radiosarajevo.ba
Pokrenuo lavinu: Kapiten izraelske reprezentacije prešao u klub iz Auschwitza
Wikipedia / Eliezer Sherbatov

Eliezer Sherbatov je kapiten izraelske hokejaške reprezentacije, a na naslovnice dolazi neobičnim povodom.

Sherbatov napušta kazahstanski Ertis Pawlodar i pridružuje se klubu Unia Oświęcim koji igra u najvišoj ligi Poljske. Grad Oświęcim nalazi se na 50 kilometara od Krakowa i postao je poznat po obližnjem nacističkom koncentracionom logoru Auschwitz.

U nacističkom logoru smrti ubijeno je do 1,5 miliona ljudi, uglavnom europskih Jevreja i drugih manjina. Klub Unia Oświęcim, osnovan 1946. godine, dva puta je osvajao Kup i osam puta bio prvak. No, angažman 28-godišnjeg napadača naišao je na kritike jevrejskih udruženja.

"Za Jevreja, igranje za klub iz Auschwitza je izdaja i nož u leđa milionima ljudi. Vi ste talentiran igrač. Možete li pronaći drugi tim? Svaki vaš pogodak će obradovati grad u kojem su naša braća i sestre izlazili kroz dim iz dimnjaka. Svi koji danas žive u ovom gradu su krivi", napisao je američki rabin Elchanan Poupko.

"Nisam potpisao za ovaj klub da budem turista, već da pokažem da se Jevreji vraćaju. Jači nego ikad. Sjećamo se i nikada nećemo zaboraviti holokaust. Želim da ulijem nadu", napisao je u svom odgovoru rabinu Eliezer Sherbatov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije