Virtualni Auschwitz prošli mjesec zabilježio 50.000 posjeta

Radiosarajevo.ba
Virtualni Auschwitz prošli mjesec zabilježio 50.000 posjeta
Foto: mladina.si / Auschwitz

Auschwitz su 1947. godine proglasili za spomenik od nacionalnog značaja. 

Virtualni muzej nekadašnjeg logora nacističke Njemačke Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske u martu je zabilježio 50.000 posjetilaca. Obilazak virtuelnog muzeja je od 12. marta, kada su nekadašnji logor zatvorili za obilazak zbog pandemije koronavirusom, je još jedna mogućnost sa upoznavanjem tog dijela historije.

Virtualni muzej je prema pisanju poljske novinske agencije PAP moguće obići na web stranici panorama.auschwitz.org. Ta mogućnost postoji već nekoliko godina, preko nje moguće je upoznati se s logorima Auschwitz I i Auschwitz-Birkenau II kao i t.i. Judenrampe, peronom gdje su se zaustavljali vagoni s logorašima. Vođenje po virtualnom muzeju je dostupno na poljskom i engleskom jeziku, prenosi mladina.si

U muzeju panorama od 360 stepeni pokazuju područje koncentracionog logora i sačuvane zgrade. Dodana su i objašnjenja, svjedočanstva preživjelih, te dokumentacija i fotografskia građa. Na ogled su i umjetnička djela logoraša, te drugi predmeti, koji se nadovezuju na historiju koncentracionog logora. U virtualni muzej uključeni su i neki dijelovi nekadašnjeg koncentracinog logora, koji posjetiocima uživo nisu dostupni: blok 10, gdje su izvodili eksperimente na polju sterilizacije i ćelije u bloku 11. 

Koncentracioni logor u Auschwitzu, koji su otvorili 1940 godine, predstavljao je glavni logor s 40 podjedinica, u kojem su nacisti ubili više od 1,1 milion ljudi, prije svega Jevreja, Poljaka, Roma i sovjetskih vojnika. Sovjetska vojska oslobodila ga je 27. januara 1945.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije