Gradonačelnici Skaka i Chwierut o simboličnom povezivanju Sarajeva i Auschwitza

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnici Skaka i Chwierut o simboličnom povezivanju Sarajeva i Auschwitza
Foto: Promo / Gradonačelnici Skaka i Chwierut

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je prijem za gradonačelnika Auschwitza Janusza Chwieruta, koji je bio je jedan od učesnika 30. zasjedanja Generalne skupštine IAPMC – Međunarodne asocijacije gradovi za mir, održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Dijelimo vrijednosti i obavezu institucionalnog pamćenja zbog čega smo razmatrali i dogovorili konkretne modele saradnje", istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik Auschwitza ovom prilikom je čestitao na uspješnoj organizaciji kao i na izboru Grada Sarajeva za predsjedavajućeg Asocijacijom "Gradovi glasnika mira" tokom narednih godinu dana.

"Grad Sarajevo sa svojom burnom prošlošću i iskustvom koje opominje je zaslužio da vodi upravo jednu takvu organizaciju, koja okuplja gradove iz cijele Evrope i svijeta s ciljem promocije mira i zbližavanja ljudi, te svakodnevno zagovara prakticiranje nenasilja. Svi mi u svojim zajednicama moramo raditi na tome svaki dan u godini", kazao je Janusz Chwierut, te uputio zvanični poziv gradonačelniku Grada Sarajeva da posjeti Auschwitz iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije