Stravično svjedočanstvo iz Auschwitza: Umirali bi nakon 6-7 minuta patnje

Radiosarajevo.ba
Stravično svjedočanstvo iz Auschwitza: Umirali bi nakon 6-7 minuta patnje
Foto: wiki / Auschwitz
Otkrivena su stravična svjedočanstva zatvorenika koji je u logoru Auschwitz bio prisiljeni pomagati nacistima u ubijanju zatvorenika.

Dnevnik.hr piše da riječ o zapisima koji su u Auschwitzu zakopani 1944. godine. Nakon što su otkriveni 1980. jedva vidljivi zapisi decenijama su dešifrirani zbog lose vidljivosti.

Grčki Jevrej Marcel Nadjari 1944. godine bio je jedan od oko 2.200 članova posebne grupe zatvorenika Sonderkommanda čiji je zadatak bio pomagati nacistima prilikom slanja Jevreja u plinske komore.

Nadjari je torturu koju je prolazio opisao na 13 stranica rukopisa te ih pohranio u termosicu koju je u kožnoj vreći zakopao nedaleko jednog od krematorija.

"Krematorij je velika zgrada sa širokim dimnjakom i 15 peći. Ispod vrta se nalaze dva ogromna podruma. U jednom su zatvorenike skidali do gola, a drugi je bio komora smrti. Ljudi su u njega ulazili goli, a kad bi se u podrumu nalazilo oko 3.000 zatvorenika, na njih bi se puštao plin. Umirali bi nakon šest ili sedam minuta patnje", napisao je Nadjari.

Opisao je kako su nacisti u komore postavili cijevi kako bi plinske komore nalikovale na prostorije s tuševima.

"Rezervoari plina dostavljani su u vozilima njemačkog Crvenog križa. Dvojica SS-ovaca ubacivali su ih kroz otvore nakon čega je počinjao naš posao. Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći", opisuje Nadjari.

Zabilježio je kako je pepeo svake žrtve težio oko 640 grama.

U svojim je zapisima Nadjari naznačio kako su žrtve nacističkih strahota očekivale da će u logoru umrijeti, no to je bila njegova poruka vanjskom svijetu zbog koje je i sam mogao umrijeti.

Termosicu je 1980. godine na dubini od 16 centimetara kopajući slučajno otkrio poljski student šumarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije