Neće politiku u svoju butigu: UEFA pokrenula postupak protiv Legije

Anadolija
Neće politiku u svoju butigu: UEFA pokrenula postupak protiv Legije
Fudbalskom klubu Legia iz Varšave prijeti kazna Europske fudbalske federacije (UEFA) zbog transparenta koji su navijači istakli u čast poljskih žrtava nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Navijači Legije prikazali su koreografiju preko cijele tribine u srijedu tokom revanš utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv kazahstanske Astane.

Na taj način su obilježili Varšavski ustanak iz 1944. godine, kada su borci poljskog pokreta otpora osvojili velike dijelove grada, ali su na kraju poklekli pred njemačkim nacističkim okupatorima.

Uz sliku njemačkog vojnika s pištoljem na glavi poljskog djeteta, raširen je i transparent na kojem je pisalo: "Tokom Varšavskog ustanka ubijeno je 160.000 ljudi. Hiljade njih bili su djeca."

UEFA, koja često kažnjava klubove zbog političkih simbola istaknutih tokom utakmica, saopštila je da je protiv Legije pokrenut disciplinski postupak zbog "nedopuštene koreografije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije