Nema snijega, nema minusa: Potvrđeno - otkazan FIS Europa Cup na Bjelašnici

0
Radiosarajevo.ba
Nema snijega, nema minusa: Potvrđeno - otkazan FIS Europa Cup na Bjelašnici
Foto: Radiosarajevo / Skijanje na Bjelašnici

FIS Europa Cup koji se trebao održati na Bjelašnici u februaru, nažalost, otkazan je. Razlog? Visoke temperature zraka i činjenice da nema (dovoljno) ni snijega, ni minusa...

"Zimsku sezonu i skijanje 2023/2024. obilježile su neuobičajeno visoke temperature zraka, sa izostankom padavina i velikim brojem otkazivanja takmičenja. Svjetski kup u skijanju se suočio sa najvećim brojem otkazivanja u posljednjih nekoliko godina, odražavajući nemilosrdnu borbu protiv neumoljive sile prirode.

Sezona skijaških takmičenja je počela sa iščekivanjem i uzbuđenjem, da bi nas dočekalo razočaranje-kultni Garmisch-Partenkirchen je u januaru ove godine morao otkazati utrke spusta i veleslaloma, zbog nedostatka snijega. Zatim trka Svjetskog kupa u Soldenu u Austriji otkazana zbog nepovoljnih vremenskih uslova, s kasnijim otkazivanjima u Zermattu u Švicarskoj i Beaver Creeku u SAD-u, potom otkazivanja u francuskom Chamonixu", saopćeno je danas, 12. februara, iz Olimpijskog centra Bjelašnica, u saopćenju naslovljenom "Zimska sezona 23/24. - izazovno, bez snijega i minusa", u kojem se dodaje:

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Dugotrajni toplotni talas zahvatio je cijelu Evropu, pogoršavajući situaciju. Visoke temperature spriječile su pripremu skijaškog terena u Olimpijskom centru Bjelašnica za predstojeći FIS Europa Cup u Super-G disciplini koji je bio zakazan za 17. i 18. februar, naglašavajući krhkost sportova na otvorenom pred klimatskim promjenama.

Ova odluka donesena je nakon detaljnog razmatranja i konsultacija organizacionog odbora ZOI’84 i OC Bjelašnica sa Međunarodnom skijaškom federacijom (FIS), i daje prioritet sigurnosti, dobrobiti svih učesnika i prioritet integritetu takmičenja. Organizacioni odbor, u saradnji sa FIS-om, kontinuirano je pratio vremenske prilike i uslove u nadi da će takmičenje biti održano. Međutim, neuobičajeno visoke temperature i nedovoljna pokrivenost snijegom, zbog čega su padine neprikladne za održavanje skijaškog događaja, nisu ostavile nijednu drugu opciju osim da se događaj otkaže."

"Duboko žalimo", nastavili su, "što moramo otkazati FIS Europa Cup".

Skijaška staza na olimpijskoj Bjelašnici nazvana po Juri Franku

Skijaška staza na olimpijskoj Bjelašnici nazvana po Juri Franku

"Odluka nije donesena lako, ali naša primarna briga je uvijek sigurnost svih učesnika. Cijenimo razumijevanje i saradnju svih zainteresovanih strana tokom ovog izazovnog vremena. Upućujemo izvinjenje svim sportistima, trenerima, sponzorima i gledaocima na koje ova odluka utiče", rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

Otkazivanje takmičenja FIS Europa Cup naglašava izazove koje postavlja klimatska varijabilnost i imperativ prilagođavanja promjenjivim uslovima životne sredine. Iako su razočarani otkazivanjem, organizatori ostaju nepokolebljivi u svojoj posvećenosti promociji i razvoju skijaškog sporta u OC Bjelašnica.

Kumulativni uticaj otkazivanja naglašava ogromne izazove sa kojima se suočavaju i sportisti i organizatori. Sezona skijanja 2023/2024. ostat će zapamćena kao test otpornosti i prilagodljivosti, obilježena najvećim brojem otkazivanja skijaških takmičenja u posljednjih nekoliko godina. Usred nedaća, Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je svoju posvećenost sportu, potvrdivši svoje mjesto u kalendaru za narednu sezonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije