Skijaška staza na olimpijskoj Bjelašnici nazvana po Juri Franku

2
Anadolija
Skijaška staza na olimpijskoj Bjelašnici nazvana po Juri Franku
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Svečanost na Bjelašnici

Staza broj "5" na kojoj treniraju mlade skijaške nade Bosne i Hercegovine na sarajevskoj olimpijskoj planini Bjelašnici danas je nazvana po Juri Franku.

Na taj način grad Sarajevo i Olimpijski centar Bjelašnica odali su počast Franku, prvom osvajaču medalje na zimskim olimpijadama iz bivše Jugoslavije i jedinom tada domaćem takmičaru koji se okitio odličjem na Igrama održanim u glavnom gradu Bosna i Hercegovine 1984. godine, koja je do 1992. bila u sastavu SFR Jugoslavije.

Slovenski alpski skijaš, 1984. reprezentativac Jugoslavije, drugo mjesto je osvojio u trci veleslaloma što je izazvalo euforiju i erupciju oduševljenja u bivšoj državi.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Presijecanjem svečane vrpce Franka i Nataše Pirc Musar, predsjednice Slovenije, staza je i zvanično dobila ime po nekadašnjem idolu 21 miliona stanovnika od Vardara do Triglava.

Franko nije skrivao emocije i zadovoljstvo, kazavši da mu je izuzetna čast što je opet u Sarajevu i što je staza nazvana u njegovu čast.

Svečanost na Bjelašnici

"Ovo je i naša zajednička medalja, samo što je ja čuvam kod sebe za sve vas", rekao je Franko pokazavši srebreno odličje koje je osvojio 1984.

Rekao je i da nijedna staza u njegovoj Sloveniji ne nosi ime po niti jednom skijašu pa je pozvao sunarodnike da to promijene, odnosno nazovu neke od staza po Bojanu Križaju, Mateji Svet i drugim slavnim skijašima iz ove zemlje.

"I današnja svečanost dokaz je neraskidivih prijateljskih veza Slovenije i Bosne i Hercegovine. Imat ćete našu punu podršku na putu ulaska u Europsku uniju", rekla je, između ostalog, slovenska predsjednica Pirc Musar.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovine, diplomatskog kora, gradskih i kantonalnih čelnika Sarajeva, Općine Trnovo, KJP ZOI '84, proslavljenih sportista s Olimpijskih igara 1984, predstavnika medija...

Svečanost na Bjelašnici

"Samo da znate predsjednice Pirc, draga Nataša, Jure Franko je naš. On je u našem katastru, jer smo tada bili zajednička država", našalio se Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te istakao značaj Olimpijskih igara 1984. i u današnjoj bh. diplomatiji.

Johann Sattler, šef delegacije i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, rekao je da četiri godine živi "u prekrasnom gradu Sarajevu, ali da je na njegovim planinama ljepše".

"Ovdje nema puno politike i teških govora. Ovdje je i čišći zrak i zaista je divno", rekao je Sattler.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajeva, i Jasmin Ademović, predsjednik Gradskog vijeća Sarajeva i Organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnje ZOI-ja, istakli su da će podržati kandidaturu Sarajeva za organizaciju Olimpijskih igara mladih 2032. te najavili ulaganja u razvoj infrastrukture na sarajevskim olimpijskim planinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije