Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milione eura

8
Radiosarajevo.ba
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milione eura
Foto: Instagram / Socijalna karta Ivana Ljubičića

Teniser rođen u Banjoj Luci Ivan Ljubičić, imao je uspješnu igračku karijeru, u kojoj je samo od teniskih turnira zaradio više od 10 miliona eura (oko 20 miliona KM).

Bio je treći na svijetu, sa Hrvatskom je osvojio Davis cup, a trijumfovao je na deset ATP turnira.

Inače, Ljubičić je od 2016. godine bio trener slavnom Švicarcu Rogeru Federeru, jednom od najvećih igrača u historiji.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Međutim, iza Ivana Ljubičića, koji je izbjegao u Hrvatsku i tako postao njihov reprezentativac, nije bio nimalo lak životni put!

O tome svjedoči i fotografija iz djetinjstva koju je 2020. godine Ivan objavio na svom Instagram profilu, na kojoj je socijalna karta uz natpis - izbjeglica!

Ljubičić je poslije osvojenog prvenstva Jugoslavije, sa samo 12 godina, napustio svoj rodni grad Banju Luku i tada nije uopšte razmišljao o tenisu.

Kada su se stacionirali u Rijeci, stigla mu je ponuda iz Italije i tada je riješio da se profesionalno bavi ovim sportom.

Ivan Ljubičić
Foto: EPA-EFE: Ivan Ljubičić

"Otišao sam u Torino i tamo proveo tri godine. U početku nije bilo lako, htio sam se vratiti kući... Ali, malo-pomalo, privikao sam se, naučio jezik, dobro sam se osjećao i počeli su da stižu i rezultati", pričao je Ivan Ljubičić o svom početku.

Preko barikada, Ivan je sredinom vrelog maja 1992., s majkom Hazirom i starijim bratom Vladom, kao izbjeglica došao u Hrvatsku.

Prof. dr. Semir Osmanagić za Radiosarajevo.ba: 'Životni trijumf Novaka Đokovića'

Prof. dr. Semir Osmanagić za Radiosarajevo.ba: 'Životni trijumf Novaka Đokovića'

U Banjoj Luci ostao je otac Marko, kojemu su tamošnje vlasti pravile probleme i nisu mu dopustile da ode zajedno s njima. 

Pet mjeseci živjeli su u neizvjesnosti, nisu se mogli čuti s ocem u Banjoj Luci.

Svaki im je dan bio kao godina. A onda, jedne večeri, zazvonio je telefon u njihovu podstanarskom stanu u Rijeci. Bio je to otac Marko. Javio se iz Siska u koji je došao iz Banje Luke. Njihovoj sreći nije bilo kraja.

Ostalo je sve historija...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije