Ivanišević je morao putovati u Ameriku da mu Đoković uruči otkaz. Evo šta je presudilo

0
Radiosarajevo.ba
Ivanišević je morao putovati u Ameriku da mu Đoković uruči otkaz. Evo šta je presudilo
Foto: EPA - EFE / Goran Ivanišević i Novak Đoković

Vijest o tome da Goran Ivanišević (52) više nije trener Novaka Đokovića možda je stigla naglo, bez najave, ali malo koji teniski fan dočekat će je kao veliko iznenađenje. U trenucima kad mu izazivači s Toura predvođeni Carlosom Alcarazom i Jannikom Sinnerom dišu za vratom, a on nakon tri mjeseca nove sezone još nema trofej, Đoković se osjetio stjeranim uz zid i odlučio napraviti "rez".

Odlučio je da nastavlja bez Ivaniševića, kojeg je u stožer pozvao uoči Wimbledona 2019. i od tada mu bezrezervno vjerovao. Sve do početka aktualne sezone, tačnije do Australian Opena, gdje se polufinalni poraz od Sinnera pokazao kao tačka pucanja.

Ivanišević je, piše Jutarnji.hr, Đokovićevu odluku saznao tokom Mastersa u Indian Wellsu, odakle se vratio sa saznanjem da više neće biti trener srpskog tenisača. U prijevodu, "polovična" američka turneja bila je oproštajna, a rano ispadanje i neočekivani poraz od Luce Nardija nimalo nisu popravili dojam.

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Neposredan povod za raskid bio je loš početak 2024., ali saradnja je postala klimava još prošle godine, kad je Đoković (36), u nekoliko navrata otvoreno pokazao nepovjerenje prema vlastitom timu.

Simptomatična je pritom bila promjena menadžera nakon 13 godina; Talijana Eduarda Artaldija zamijenio je američki biznismen Mark Madden, za kojeg je Novak ocijenio da će mu donijeti "nov pristup".

Bila je to prva naznaka da će uskoro promiješati i trenerske karte, što se i dogodilo.

Sve su pozadinske promjene bile začinjene burnim ispadima na terenu prema Ivaniševiću, ali i Artaldiju (kojega je u Adelaideu tokom meča otjerao iz lože, zajedno s bratom Markom i PR stručnjakinjom Elenom Capellaro) te kondicijskom treneru Panichiju i ostalim članovima tima. Takve su scene u protekloj godini bile još češće nego ranije. Na jednom je od mečeva urlao je prema svojem timu da "nemaju mentalnu snagu" da mu pomognu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije