Slavlje Zmajeva u Tuzli: BiH pobjedom protiv Švicarske stigla do baraža za SP

E. H.
Slavlje Zmajeva u Tuzli: BiH pobjedom protiv Švicarske stigla do baraža za SP
Bh. rukometaši maestralnom partijom i pobjedom nad Švicarskom u Tuzli uspjeli su doći do prvog mjesta u grupi 6 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine igrati u Njemačkoj i Danskoj.

Utakmica je počela vrlo neizvjesno, te iako su Zmajevi imali malo bolju inicijativu u napadu, reprezentacija Švicarske stigla je do prvog pogotka na utakmici. Tome je doprinijela vrlo čvrsta odbrana Švicaraca u odnosu na prvi susret u St. Gallenu, ali i veoma raspoloženi golman gostiju koji je u prvim minutama uspio odbraniti nekoliko otvorenih šuteva i jedan sedmerac.

Ipak, u prvih deset minuta bh. reprezentativci uspijevaju doći do svog ritma i dovesti utakmicu u egal, a zatim i na krilima sjajne podrške u Mejdanu stići i do preokreta te je nakon prvih 15 minuta utakmice rezultat glasio 6:3.

Nešto lošiju igru Švicaraca u napadu i veliki broj isključenja u odbrani, rukometni Zmajevi uspjeli su iskoristiti i u drugoj polovini prvog poluvremena, te su na krilima magičnog Alena Ovčine uspjeli doći do povoljnog rezultata. Tom rezultatu, prije svih, najviše je doprinio sjajno raspoloženi Benjamin Burić na golu bh. reprezentacije, koji je u ključnim trenucima skupio osam odbrana.

Zahvaljujući svemu tome, Zmajevi su na odmor otišli s prednošću od pet golova, pri rezultatu 11:6.

Zmajevi su i drugo poluvrijeme otvorili sjajnom igrom, te su opravdali dolazak ogromnog broja navijača iz cijele BiH, koji su samo dan nakon pobjede u St. Gallenu otkupili sve karte za uzvratni susret u Tuzli.

U sjajnom ritmu, sa potpuno "zaključanim" golom zahvaljujući maestralnom Buriću, rukometaši BiH i u drugom dijelu uspijevali su odolijevati jakim i oštrim napadima Švicarske. To je rezultiralo i sa nekoliko sjajnih kontranapada koji su Zmajeve i u prvom dijelu vodili do velike prednosti.

Zbog ovakve borbenosti na terenu, gledali smo veoma mali broj golova u nastavku utakmice, te su Švicarci za prvih deset minuta uspjeli postići tek jedan pogodak. No, i pored sjajne igre bh. reprezentativci u jednom trenutku upali su u krizu na terenu, te su Švicarci uspjeli stići na svega jedan gola zaostatka, a tome je doprinio i crveni karton koji je zaradio Nuić.

Ipak, bh. reprezentativci na kraju uspijevaju izvojevati veliku pobjedu u teškoj utakmici, te na krilima velike podrške u Mejdanu stižu do velikog slavlja pri rezultatu od 21:15.

Najbolji pojedinac Zmajeva u ovom susretu svakako je bio maestralni Benjamin Burić koji je u potpunosti zatvorio gol domaćih sa 20 odbrana, dok su ostali reprezentativci sjajnom igrom na oba kraja terena doprinijeli dobrom rezultatu.

Zahvaljujući ovoj pobjedi bh. rukometaši stigli su do velikog uspjeha u ovom kvalifikacionom ciklusu, te su se kao prvoplasirani iz grupe 6 uspjeli plasirati u nastavak kvalifikacija, odnosno u baraž. Na taj način nastavlja se borba izabranika Bilala Šumana za nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije