Rukometni Zmaj blista u Francuskoj: 'Idemo na EP po prvu pobjedu'

0
A. V.
Rukometni Zmaj blista u Francuskoj: 'Idemo na EP po prvu pobjedu'
Foto: Chambéry Savoie Mont Blanc Handball / Harun Hodžić

Rukometna repezentacija Bosne i Hercegovine početkom narednog mjeseca igra dva prijateljska duela s Češkom (4. i 6. novembar) u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, koje je očekuje u januaru naredne godine.

Selektor Irfan Smajlagić je nedavno objavio spisak za ove utakmice, na kojem se našao i golman Chamberyja Harun Hodžić (23), koji ove sezone brani sjajno u francuskom prvenstvu.

Veliki uspjeh

Govoreći za portal Radiosarajevo.ba, Hodžić je istakao kako će ovo okupljanje koje je zakazano za ponedjeljak (30. oktobar) na Ilidži biti odlična prilika da vidimo na čemu smo.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

"Uvijek je dobro nakon što se nismo vidjeli šest mjeseci da imamo ponovo okupljanje i utakmice, iako je još dosta ostalo do EP. Što bi se reklo, da vidimo gdje smo i šta smo. Najvažnije da smo svi zdravi, pa onda sve ostalo", rekao je Hodžić za Radiosarajevo.ba.

Rukometni Zmajevi uspjeli su izboriti plasman na EP kao drugoplasirani u grupi sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Harun Hodžić

Foto: Chambéry Savoie Mont Blanc Handball: Harun Hodžić

"Izborili smo EP iako su nas na početku svi otpisali poslije dva teška poraza od Slovenije i Crne Gore, gdje smo bili totalni autsajderi i niko nas nije vidio ni blizu EP. Mi smo uspjeli na kraju da završimo drugi u grupi što je veliki uspjeh pored saznanja koliko Crna Gora ulaže u reprezentaciju, koliko su već dugo tu na evropskim, čak svjetskim prvenstvima, imaju dosta dobre rezultate i nosili se sa svim reprezentacijama. Mislim da idemo ka boljem, fali još uigravanja i svega toga", kazao je Hodžić.

BiH će na EP u Njemačkoj naredne godine nastupiti u grupi sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom.

"Nikad nemamo sreće s grupama na tim prvenstvima. Prvi put su bile Francuska, Norveška, Portugal, prošli put Švedska, Češka i Španija... Sve su ekipe jake. Za Nizozemsku možda mnogi nisu upućeni, ali oni imaju super reprezentaciju s dosta novih igrača koji igraju na vrhunskom nivou. Trebamo ići utakmicu po utakmicu. Nadam se da ćemo uspjeti doći do te prve pobjede na EP i iznenaditi nekog od tih velikih ekipa".

Teške utakmice

Njegov Chambery je prošle sezone završio kao četvrti u francuskom prvenstvu, a u ovu je krenuo nešto slabije, ostvarivši tri pobjede i četiri poraza u prvih sedam mečeva.

"Prošle sezone smo imali zaista fantastičnu sezonu gdje smo završili četvrti, igrali jedan lijep rukomet za oko. Ove sezone su nam se desili ti neki pehovi, povrede, gdje su u jednom trenutku pet od sedam startnih od prošle sezone bili povrijeđeni, gdje klub nije imao baš dobru alternativu. Imali smo teške utakmice, Nantes i Montpellier, za vikend nam dolazi PSG. To su sve teške utakmice s evropskim ritmom, gdje nemamo baš širok roster da izdržimo. To je razlog nešto lošijeg početka, ali sezona je duga i mi imamo strpljenja", naglasio je Hodžić.

Harun Hodžić

Foto: Chambéry Savoie Mont Blanc Handball: Harun Hodžić

Hodžić je ove sezone imao nekoliko zaista impresivnih partija. Najbolju je pokazao u duelu s Creteilom, kada je sakupio 17 odbrana.

"Zadovoljan sam što dobijam sve više i više minuta. S nekim utakmicama sam zadovoljan. Zadnjih nekoliko utakmica nismo mogli da izdržimo. Može to bolje i s moje strane i kolektivno. Nadam se da ćemo uspjeti da se organizujemo i da u drugom dijelu prve sezone skupimo što više bodova", dodao je Hodžić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije