Rukometni trener iz Beograda pomaže sugrađanima iz Gornjeg Vakufa kao medicinar!

Piše: Faruk Vele
Rukometni trener iz Beograda pomaže sugrađanima iz Gornjeg Vakufa kao medicinar!
Foto: MRK Sloga / Aleksandar Radosavljević - Saša

Na muci se poznaju junaci, kaže stara narodna. A vrijeme pandemije koronavirusa donosi zaista pregršt takvih izazova. Na testu nije samo naše zdravlje, već i naša solidarnost, strpljenje, požrtvovanost, spremnost na odricanje, naprosto čovjekoljublje...

Ostao u Bosni 

Sve te testove, barem sudeći po izrazima poštovanja s kojim govore o njemu, nesumnjivo je položio Aleksandar Radosavljević - Saša, trener Muškog rukometnog kluba "Sloga" iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jednog od simbola grada na Vrbasu, inače aktuelni selektor kadetske rukometne reprezentacije Srbije.

U Gornji Vakuf-Uskoplje je stigao u maju prošle godine, a već je zaslužio status počasnog građanina.

U "gradu rukometa" Radosavljević je raju "kupio" svojim profesionalizmom, odgovornošću, zalaganjem i energijom kakva se rijetko viđa. Zahvaljujući tome, kao i požrtvovanosti njegovih rukometaša, stigli su i rezultati. Njegova "Sloga" je u vrhu tabele Premijer lige, a i publika je više nego zadovoljna...

A onda je nastupilo doba korone, dvorana je utihnula, utakmice i putovanja otkazani, ali popularni Saša je ostao u srednjoj Bosni. Iz trenerke je "uskočio" u bijeli mantil, i evo ga u JU Domu zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje, gdje pomaže svojim novim sugrađanima.

Kako je došlo do toga?

Nakon što su javne zdravstvene ustanove nedavno zamolile sadašnje i bivše medicinske radnike, one koji imaju određenu vrstu medicinskog obrazovanja, uključujući, naravno, i penzionirane ljekare, da se stave na raspolaganje i pomognu u ovim teškim danima, Radosavljević, koji ima završenu medicinsku školu, javio se gradskoj medicinskoj ustanovi.

Aleksandar Radosavljević - Saša - undefined

Foto: MRK Sloga: Aleksandar Radosavljević - Saša

O izrazima oduševljenja prema  Radosavljevićevićevoj gesti svjedoče i komentari stanovnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja:

"Svaka čast. Ovo je gesta koja će ostati upamćena. Veliko hvala!!!";

"Zaista smo ponosni na tebe i tvoje zalaganje od prvog dolaska u našu općinu";

"Legenda u svakom pogledu, bravo treneru";

"Ma, respekt i kapa do poda"...

U prvim redovima 

To su samo neki od komentara na zvaničnoj Facebook stranici MRK Sloga.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Radosavljević ističe da je njegov gest "najmanje što je mogao da uradi". 

"Najmanje što sam mogao da uradim je to da se stavim na raspolaganje JU Domu zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje i svojim angažovanjem i znanjem pomognem. Smatram da svi koji mogu da pomognu na bilo koji način u ovim teškim vremenima, treba da se odazovu. Mi sportisti imamo obavezu da budemo u prvim redovima i ako se ujedinimo možemo lakše prevazići ovu krizu svetskih razmera", kazao je Radosavljević za naš portal. 

Vjerujemo da će primjer "Šefa", kako Radosavljevića iz poštovanja nazivaju, uskoro slijediti i ostali.

Svako na svoj način i u svojoj ulozi. Ničija pomoć nije ni mala, niti beznačajna. Držite se!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije