Amir Muhović uoči priprema za rukometni EURO: Navijači su naš dodatni vjetar u leđa

0
D.S.
Amir Muhović uoči priprema za rukometni EURO: Navijači su naš dodatni vjetar u leđa
Foto: Ustupljena fotografija / Amir Muhović

Europsko prvenstvo u rukometu 2024. je šesnaesto europsko prvenstvo u rukometu, a održava se u Njemačkoj u periodu od 10. do 18. januara naredne godine.

Našim rukometašima će ovo biti treći nastup na EURO, a izabranici Irfana Smajlagića će na prvenstvu u Njemačkoj sve utakmice igrati u SAP Areni u Mannheimu.

Na užem spisku igrača selektora naše reprezentacije našao se i Amir Muhović iz RK Borac.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Reprezentativac je za portal Radiosarajevo.ba kazao da će se naši rukometni Zmajevi okupiti 25. decembra u Sarajevu, a početkom januara putuju u Švicarsku gdje će uoči nastupa na EURO 2024 igrati na Yellov Cupu protiv Švicarske, Argentine i Rumunije.

"Pripreme počinju 25. decembra, okupljanje je planirano oko 14 sati i tada bi svi trebali biti na raspolaganju treneru Smajlagiću. Plan je da se prvih sedam ili osam dana odradi u Sarajevu, onda se putuje u Švicarsku, na jedan prijateljski turnir, koji će poslužiti za doigravanje za Evropsko prvenstvo, a nakon toga putujemo u Mannheim, gdje se odigrava naša skupina", rekao je Muhović.

Rukometaši BiH za 20 dana igraju na EURO 2024: Ovo su cijene ulaznica

Rukometaši BiH za 20 dana igraju na EURO 2024: Ovo su cijene ulaznica

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu E zajedno sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom. Rukometaš je za portal Radiosarajevo.ba podijelio svoja očekivanja o nadolazećim susretima.

"Švedska je aktualni prvak Evrope i naravno oni su veliki favoriti u skupini, ali naravno sve je moguće, lopta je okrugla. Mi ćemo ići na to da se pokažemo u što boljem svjetlu u toj prvoj utakmici. Naravno, prije svega moramo da odradimo i taj pripremni dio i prijateljski kup, tada će se znati više u kakvoj smo formi i kako smo pripremljeni.

Dakle što se tiče Švedske smatram da su oni jedan veliki favorit grupe, dok kod Nizozemske i Gruzijom treba tražiti svoju šansu za prolazak dalje", podvukao je Zmaj.

Bitno je istaknuti i da je zdravstveni bilten našeg tima uoči priprema jako povoljan.

Rukometna reprezentacija BiH
Foto: Rukometni savez BiH: Rukometna reprezentacija BiH

"Svi naši reprezentativci su zdravi, ja sam jedini bio pod nekim upitnikom pošto imam neugodnu povredu prsta. Unatoč tome, mislim da sam 99,99 % spreman za pripreme, a nadam se da ćemo tokom priprema svi ostati zdravi", otkrio je rukometaš.

Svakao je važno dodati i da je atmosfera među igračima odlična.

"Mi smo između sebe kao jedna velika porodica, družimo se, čujemo se, koliko znam na svim okupljanjima do sada je bila vrhunska atmosfera i rad sa selektorom Smajlagićem stvarno pokazuje rezultate. Odrađene su najuspješnije kvalifikacije u historiji reprezentacije", dodao je reprezentativac.

Rukometaši će zasigurno imati i veliku podršku na tribinama u Njemačkoj, a kako ističe rukometni Zmaj navijači su njihov vjetar u leđa.

"Očekujemo podršku s tribina. BH Fanaticosi su uvijek uz nas, ali naravno i svi ostali navijači rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Rukometna reprezentacija BiH
Foto: Rukometni savez BiH: Rukometna reprezentacija BiH

Navijači su ti zbog kojih osjetimo da nismo sami u bilo čemu šta radimo, daju nam dodatni vjetar u leđa sa svojim dolaskom, prisustvom, bodrenjem u trenucima kad ide dobro i nažalost, u trenutcima kad ne ide dobro.

Sigurno je veliki plus što se prvenstvo igra u Njemačkoj, znamo svi koliko je naša dijaspora zastupljena u samoj Njemačkoj, tako da očekujem da će svi tereni na predstojećem Evropskom prvenstvu za nas biti domaći tereni", zaključio je Muhović za portal Radiosarajevo.ba.

Osim Muhovća, na užem spisku selektora Smajlagića nalazi se još 20 igrača:

Benjamin Burić (Flensburg; Njemačka), Admir Ahmetašević (Winterthur; Švicarska), Harun Hodžić (Chambery; Francuska), Mirsad Terzić (Wisla Plock; Poljska), Marko Davidović (Tatran Prešov; Slovačka), Mario Pavlak (Sloboda Tuzla), Mirko Herceg (Csurgoi; Mađarska), Dino Hamidović (Gračanica), Igor Mandić (Selestat; Francuska), Luka Knežević (Slooda Tuzla), Marko Panić (Montpellier; Francuska), Nedim Hadžić (Borac), Senjamin Burić (Skjern; Danska), Adin Faljić (Zagreb; Hrvatska), Marko Majstorović (Krka; Slovenija), Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Mirko Mišetić (Sloboda), Lika Perić (Celje; Slovenija), Ibrahim Haseljić (Gorenje; Slovenija), Vladan Đurđević (Borac).

Podsjećamo, 11. januara igramo protiv Švedske, dva dana kasnije protiv Nizozemske, a 15. januara protiv Gruzije.

Plasman u narednu rundu izborit će prve dvije selekcije iz grupe.

Iz lične karte Amira Muhovića

Amir Muhović rođen je 1999. godine u Sarajevu. Karijeru je počeo 2014. godine u sarajevskoj Bosni.

Sezonu 2018. proveo je u Konjuhu iz Živinica, a zatim je tri sezone bio u Izviđaču iz Ljubuškog.

Potom je uslijedio inostrani transfer u Celje gdje je proveo jednu godinu, a na početku ove sezone postao je član Borca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije