Stigli prvi prijedlozi: Kako će izgledati boks mečevi u doba korone

Radiosarajevo.ba
Stigli prvi prijedlozi: Kako će izgledati boks mečevi u doba korone
Foto: EPA-EFE / Wilder vs Fury

Bokseri na britanskim mečevima nosit će zaštitne maske tokom šetnje do ringa i neće moći koristiti tzv. "kantu za pljuvanje" - dio je prijedloga za nastavak ovog takmičenja. 

Velika Britanija se sprema za povratak ovih takmičenja u julu, koji će se održavati "iza zatvorenih vrata".

Suci i treneri koji se nalaze u uglovima boraca morat će sve vrijeme nositi zaštitne maske, a prijedlog uključuje i testiranje svih koji budu dio meča. 

Detalje iz dokumenta od pet strana objavio je BBC, koji ističe da će početak takmičenja u julu biti događaji s najviše pet mečeva i bez "šampionskih takmičenja".

Predložena pravila uključuju:
Pet mečeva bez navijača
Bokseri, suci i treneri će biti transportovani do eventa, noseći zaštitne maske
Bokser može ukloniti masku nakon ulaska u ring, ali suci i treneri moraju ostaviti svoje
Bokseri ne smiju pljuvati u svoje kante
Nema najavljivača meča, djevojaka u ringu ili TV kamera u ringu
Sve mečeve mora odobriti Odbor, i svi moraju biti "u skladu s medicinskim standardima"
Samo najvažniji zvaničnici, promoteri i broadcasteri mogu prisustvovati
Osobe u visokorizičnim kategorijama, kao što su trudnice, pretile osobe i dijabetičari, ne bi trebali prisustvovati
Svako ko prisustvuje mora biti testiran na COVID-19
Svi bokseri, treneri i suci moraju biti testirani na COVID-19 48 sati prije meča i biti samoizolirani u hotelu dok ne dođu rezultati

Promoteri, među kojima je i Eddie Hearn, kažu da je prijedlog veliki izazov koji treba nekako preveazići, a pojedini su sve nazvali "farsom". Ipak, britanski Odbor za boks takmičenja tvrdi da je sve u skladu s uputama vlade te da dokument nije konačan - probat će uvažiti i stavove promotera, dodali su. 

Sve ovo će, dodaju promoteri, staviti dodatni finansijski pritisak na industriju u trenutku kada gledalaca na mečevima nema, a pay-per-view (online plaćanje za gledanje meča) čini se prilično nerealističan način prihoda, bar kratkoročno.

Ukoliko pravila budu usvojena, svi koji budu na događaju, sjedit će dva metra udaljeni jedni od drugih i morat će nositi majice kratkih rukava

U priču su se uključili i bokseri koji kažu da već dugo nisu trenirali na odgovarajući način, nisu mogli ići u teretane, nisu imali sparing treninge...mnogi od njih žive i s osobama koje su visokorizične grupe, pa povratak u teretane i na sparing treninge znači ozbiljan izazov u izbjegavanju koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije