Sportsko čudo svijeta Lana Pudar - danas slavi 16. rođendan

4
A. Sokolović
Sportsko čudo svijeta Lana Pudar - danas slavi 16. rođendan
Foto: Privatni album / Velibor i Lana Pudar

Lana Pudar, sretan ti 16. rođendan. 

Supertalentirana plivačica iz Mostara, koja je bila tema regiona jer je samo 15 godina ostvarila olimpijsku normu, danas slavi 16. rođendan.

U proteklih 12 mjeseci jedna od najtalentovanijih sportistkinja Bosne i Hercegkvina, regiona, pa i Europe, ostvarila je niz vrhunskih rezultata na koje svakako treba biti ponosna.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

U analima bh. sporta ostat će zlatnim slovima ispisana prva historijska medalja. Pamtimo 17. decembar 20021. i kada je 15-godišnja Lana na kraju zauzela treće mjesto sa vremenom 2:04.88 i tako osvojila prvu, historijsku medalju na Svjetskom prvenstvu za Bosnu i Hercegovinu.

Lana je prvu čestitku već dobila, od njoj najdraže osobe - oca Velibora Pudara.

"Sretan rođendan "mojim očima", Nemanja danas puni 27. godina a Lana prekosutra (19.1.) puni 16. godina. Da ste mi živi i zdravi, uspješni, uvijek nasmijani i da vas prati sva sreća ovog svijeta kroz život", napisao je Velibor Pudar na Facebooku.

Čestitka Velibora Pudara - undefined

Printscreen: Čestitka Velibora Pudara

Pred Lanom su veliki dani. Kada bi nas neko pitao - 2021. godinu bismo nazvali godinom Lane Pudar. Nizali su se uspjesi za uspjehom. medalja za medaljom. Pomjerala je granice, rušila olimpijske norme, širila ljubav.

Najljepši poklon za 16. rođendan sigurno bi joj bio bazen u Mostaru. Vjerujemo da je 12 mjeseci dovoljno da se realizira inicijativa.

Ona je već pokrenuta - značajan korak u tome učinio je Zlatko Miletić, nezavisni zastupnik Parlamentarne Skupštine BiH, koji je uputio Inicijativu Ministarstvu civilnih poslova BiH da u saradnji sa Gradskim vijećem Grada Mostara, razmotri i pomogne na najefikasniji način izgradnju olimpijskog bazena u gradu Mostaru kroz projekat Plivačkog kluba "Orka" – Mostar.

Potpisniku ovih redova je krajem prošle godine otkrila najveću želju.

"Ima još mnogo olimpijskih igara preda mnom, europskih i svjetskih medalja. Olimpijska medalja je uvijek želja, san svakog sportiste. No, imam jednu trenutno veću - želja mi je da Mostar dobije olimpijski bazen", kazala je Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba.

Na potezu su država, Grad Mostar, brojni sportski donatori koji se mogu uključiti u ovu akciju i da se u narednim mjesecima konačno izradi projekt, a kasnije i realizira. 

Podsjetimo, projekt je to koji je nastao u "maštaonici" Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, s time da je u martu 2021. planirani trošak bio 12 miliona maraka. Preko noći iznos do decembra 2021. godine je, bez nekog objašnjenja, "narastao" do 15 miliona KM.

Oni koji su odgovorni za realizaciju projekta, i koji čitaju ovaj tekst, znaju da Lana Pudar i više vrijedi od 15 miliona KM.

Nemojte dozvoliti da Bosna i Hercgovina izgubi još jednog svjetskog talenta, svjetsko čudo iz BiH kojoj se već sada divi Svjetska plivačka organizacija i nazivaju je jednom od najvećih plivačkih nada u posljednjih 10 godina.  

Dok čekamo izgradnju bazena u Mostaru, Lana Pudar, sretan ti 16. rođendan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije