Miletić uputio Inicijativu: Država mora izgraditi bazen za Lanu Pudar i djecu Mostara

0
F. V.
Miletić uputio Inicijativu: Država mora izgraditi bazen za Lanu Pudar i djecu Mostara
Foto: Radiosarajevo.ba / Miletić uputio inicijativu za gradnju bazena u Mostaru

Hrabra Lana Pudar zadivila je naciju svojim fenomenalnim plivačkim uspjesima. U domovinu se, kako je kazao njezin trener, s pravom vraća uzdignute glave, jer je na Svjetskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju!

Također, u finalnoj trci na 100 metara delfin, na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju, zauzela sedmo mjesto, što je, također, izniman rezultat.

Iza mnoštva kurtoaznih čestitki i objavljivanja fotografija sa 15-godišnjom sportskom herionom, o čemu je ovih dana govorio i njezin otac, Velibor, proslavljeni nogometaš FK Velež, često se krije licemjerstvo i nespremnost da se bilo šta konkretno učini kako bi rezultati naše "male sirene" bili još bolji u velikoj budućnosti pred njom.

Značajan korak u tome učinio je danas Zlatko Miletić, nezavisni zastupnik Parlamentarne Skupštine BiH, koji je uputio Inicijativu Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine da u saradnji sa Gradskim vijećem Grada Mostara, razmotri i pomogne na najefikasniji način izgradnju olimpijskog bazena u gradu Mostaru kroz projekat Plivačkog kluba "Orka" – Mostar.

"Pogotovo imajući u vidu da će zbog uslova pandemije dio sredstava Ministarstva ostati neutrošen. Ukoliko to nije moguće, iniciram da Ministarstvo koordinira otvaranje žiro-računa za pomoć izgradnje jednog ovakvog sportskog projekta od kojeg bi imala korist sva djeca grada Mostara", naveo je Miletić, podsjećajući se da su ova pitanja upravo u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH.

Miletić je u Inicijativi posebno apostrofirao uspjeh naše Lane Pudar.

"Imajući u vidu svjetski i evropski uspjeh u plivačkom sportu naše petnaestogodišnje djevojčice iz Mostara, Lane Pudar, te činjenicu da je navedeni svjetski i evropski respektabilan rezultat (3. mjesto na Svjetskom prvenstvu 200 m delfin i istovremeno najbolji juniorski rezultat u Evropi i 7.mjesto na svijetu 100 m delfin) ostvarila na način, da ona osobno i njen trenerski tim pa i plivački klub, nisu imali posebnu pažnju institucija Bosne i Hercegovine, molim vas i iniciram, da vi kao nadležno Ministarstvo civilnih poslova BiH, pomognete u omogućavanju boljih uvjeta za rad i trening naše Lane Pudar, ali i sve talentirane djece u ovom sportu u gradu Mostaru", naveo je Miletić u dopisu Ministarstvu s Ankicom Gudeljević (HDZBiH) na čelu.

Mišljenja je "da je naša obaveza pomoći svu talentiranu djecu pa i u ovom sportu".

"Jer, zvuči apsurdno da je naša Lana, možda jedina djevojčica od svih renomiranih svjetskih i evropskih plivača koja u svom gradu nema bazen za trening što je apsurd neviđenih razmjera i nije samo Lana hendikepirana nebrigom institucija Bosne i Hercegovine već i sva djeca grada Mostara koja su talentirana za ovaj sport a koja su za razliku od nas, mnogo ponosnija kad predstavljaju našu domovinu Bosnu i Hercegovinu", dodao je.

Kako je pojasnio, postoje dva načina kako bi mogli pomoći za ovaj projekt.

"Prvi je da u suradnji sa Gradskim vijećem Grada Mostara, razmotrimo i pomognemo na efikasan način izgradnju olimpijskog bazena u Gradu Mostaru sve kroz projekt Plivačkog kluba "Orka" - Mostar, na način da neutrošena sredstava Ministarstva, a siguran sam da će ih biti, da dodijelimo nadležnim institucijama Grada koje će implementirati navedeni projekt. I drugi način, ukoliko prethodno nije moguće, da Ministarstvo, što mu također može biti nadležnost, da koordinira otvaranje žiro-računa za pomoć izgradnje jednog ovakvog sportskog projekta od kojeg bi imala korist sva djeca grada Mostara", istaknuo je Miletić, te dodao:

"Intencija je da prije svega izabrani i imenovani zvaničnici u Bosni i Hercegovini, na dobrovoljnom osnovu, prilozima, pomognu razvijanju sportske kulture u gradu Mostaru te na taj način pomognu u stvaranju optimalnih uvjeta u postizanju vrhunskih sportskih rezultata ne samo naše Lane, već svih dječaka i djevojčica za koje mi u stvari i ne znamo. O rekreativnom značaju projekta da i ne govorim".

Miletić je, na kraju, poručio:

"Molim Vas da me o (ne)prihvatanju ove Inicijative obavijestite pismeno, kako bi ako ne ništa mogli da se samooraniziramo na drugi način".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije