Kuba / Plivanje u mjestu: Triatlonka pronašla način za trening u vremenu koronaviriusa

24. 05. 2020. u 20:13:00 J. M.

Shares: 0

Kako su sportski centri zatvoreni u cijeloj zemlji zbog pandemije koronavirusa, kubanski sportisti pronašli su inovativna rješenja za trening, pazeći da ne krše pravila društvene izolacije.

"COVID-19 i dalje ruši sportski kalendar, ali sportisti ne mogu sjediti i odmarati. Moraju biti domišljati i pronaći način da treniraju, bilo na balkonu, krovu, garaži ili terasi", za agenciju Xinhua je rekao Guillermo Rodriguez, kubanski sportski reporter.

Ovo potvrđuje i Rodriguezova zemljakinja - Kubanka Leslie Amat - koja naporno trenira kako bi se kvalificirala za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine u triatlonu.

Za one koji ne znaju: Od 2000. godine olimpijski triatlon je olimpijski sport, a uključuje tri discipline – plivanje na 1500 metara, biciklizam na 40 kilometara i 10 kilometara trčanja.

Naravno, u vremenu pandemije virusa Covid-19 najteže je pronaći prostor za treniranje plivanja, pogotovo ako se, kao u slučaju 27-godišnje Amat, morate pridržavati 14-dnevnog karantina nakon povratka s takmičenja u Meksiku.

U teretani u svom mjestu Cerro (okrug Havana), Amat je postavila mali bazen, poznat iz naših tržnih centara, i uz pomoć specijalne opreme svakodnevno simulira 45-minutrnu plivačku turu.

Na sličan način trenira i višestruka prvakinja i rekorderka BiH u plivanju Iman Avdić, članice PK Sport Time iz Sarajeva.

"Iako je trening u zatvorenom prostoru vrlo dosadan za sportiste, poboljšava fizičku kondiciju", uvjerava Dioceles Fernandez, trener ženske kubanske nacionalne triatlon reprezentacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA