Bh. prvakinja u plivanju Iman Avdić formu održava u plasteniku

Radiosarajevo.ba
Bh. prvakinja u plivanju Iman Avdić formu održava u plasteniku
Foto: Muhamed Čabrić / Iman Avdić formu održava u plasteniku

Sa koliko dovitljivosti, upornosti i improvizacije vrhunski sportisti u našoj zemlji u vrijeme, zbog epidemije, reduciranih resursa za redovno treniranje nastoje zadržati formu, najbolje potvrđuje primjer višestruke prvakinje i rekorderke BiH u plivanju Iman Avdić, članice PK Sport Time iz Sarajeva.

Boraveći ovih dana u zavičaju svoga oca, ujedno i glavnog trenera u Doboj Jugu, uz pomoć djeda i amidže, dobila je neočekivane sadržaje za treniranje. Naime, u djedovom plasteniku za uzgoj povrća za Iman su instalirali improvizirani bazen u kojem ona svakodnevno trenira i uspješno održava formu.

Zbog restrikcija uvedenih zbog epidemije koronavirusa, poput brojnih sportista, i višestruka prvakinja i rekorderka BiH u plivanju Iman Avdić, suočila se s nedostatkom resursa za treniranje. Dio prinudnog odmora s ocem, ujedno i trenerom provodi kod djeda, profesora fizičke kulture u penziji, u Doboj Jugu koji je, kaže, poučen davnim iskustvima kada je potreba za improvizacijom bila izraženija nego danas, za Iman, u neobičnom ambijentu, osigurao uvjete za treniranje, piše BHRT

„Došli smo na ideju da u plastenik, koji je bio namijenjen za proizvodnju eko-povrća samo za svoje potrebe, ovaj smo plastenik pretvorili u jedan mini bazen. Znači, montirali smo ovaj pokretni bazen i u njemu moja unuka, kako ste već rekli, višestruka državna prvakinja ovdje redovno obavlja treninge dva puta dnevno po dva sata”, kaže Imanin djed Mujo Avdić.

 Iman Avdić formu održava u plasteniku - undefinedScreenshot:  Iman Avdić formu održava u plasteniku

„Drago mi je što su mi moj djed, moj amidža i moj tata omogućili da na ovaj način treniram. Trudim se da radim što više mogu u vodi i izvan vode. Sada je najbitnije da nastavim da imam osjećaj u vodi i to je trenutno najbitnije”, rekla je Iman Avdić, višestruka prvakinja BiH u plivanju.

Dok rukovodi Imaninim treningom, glavni trener PK Sport time aktivno vodi računa i o ostalim plivačima.

“S njima svaki dan održavamo video-treninge, svakodnevno radimo na suhom treninge putem internet-aplikacija i pokušavamo da ostanemo u kontaktu sa našim plivačima svakodnevno što nam, za sada, jako dobro uspijeva”, rekao je Imanin otac i trener Evelin Avdić.

Iman Avdić je rekorderka BiH u plivanju do 14 godina u disciplinama od 50 do 1.500 metara „kraul“, 200 i 400 metara mješovito, drži državne rekorde na 200 metara leđno, prsno i delfin. Pred njom je, nema sumnje, svijetla sportska budućnost.

“Pa, ja mislim da ona nema limita. Iskreno, moje je mišljenje da nema limita ako bude vrijedna, zaobiđu je povrede i uz malo sportske sreće mislim da su njene granice samo najviši sportski uspjesi”, tvrdi Evelin Avdić.

„Moj cilj je da odem na Olimpijadu i da budem najbolja na svijetu”, naglašava Iman.

I, na kraju, poruka svim sportistima u BiH koji ovih dana, poput Iman, u improviziranim uvjetima nastoje održati formu.

„Da budu strpljivi, čuvaju sebe, čuvaju svoje zdravlje treniraju koliko im uslovi dozvoljavaju, da ne izlažu se opasnosti. Ja se nadam da će ova epidemija jako brzo završiti i da se vratimo na normalna borilišta, na normalne sportske terene i nastavimo nizati sportske uspjehe”, poručio je Evelin Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije