Osuđenom pedofilu koji se takmiči na Olimpijadi zabranjeno da boravi s ostalim sportistima

1
Radiosarajevo.ba
Osuđenom pedofilu koji se takmiči na Olimpijadi zabranjeno da boravi s ostalim sportistima
Foto: Picture Alliance / Steven Van De Velde

Nizozemski olimpijski komitet NOC*NSF bio je prisiljen preduzeti dodatne mjere protiv Stevena Van de Veldea koji se takmiči na Olimpijadi.

Godine 2016., Van de Velde priznao je tri slučaja silovanja djeteta i osuđen je na četiri godine zatvora u britanskom zatvoru.

Još 2014. godine, ovaj atletičar rođen u Nizozemskoj otputovao je u Veliku Britaniju kako bi posjetio mladu djevojčicu koju je upoznao preko Facebooka.

Poznate sudije za utakmicu FK Sarajevo – Spartak, promijenjen termin revanša u Slovačkoj

Poznate sudije za utakmicu FK Sarajevo – Spartak, promijenjen termin revanša u Slovačkoj

Djevojčica, koja je bila iz Milton Keynesa, imala je samo 12 godina u vrijeme njihovog susreta. Unatoč njezinim godinama, Van de Velde je nastavio imati seksualne odnose s njom.

Dvije godine kasnije osuđen je za silovanje djeteta i, dok je osuđen na četiri godine zatvora, Van de Velde je odslužio samo 12 mjeseci.

Van de Velde se od tada kvalifiikovao za Olimpijadu ove godine u Parizu, što je odluka koja je izazvala mnogo kritika zbog kriminalne prošlosti 29-godišnjaka.

Odgovarajući na zabrinutosti ljudi prošlog mjeseca, Nizozemski olimpijski komitet (NOC*NSF) je rekao:

"Nakon njegovog puštanja, Van de Velde je tražio i dobio profesionalno savjetovanje. Pokazao je samosvijest i refleksiju oko sebe – privatno i profesionalno".

Dodano je da se povratak Van de Veldea sportu uklapa u smjernice koje je postavila Nizozemska odbojkaška federacija (NeVoBo) u organizaciji 'Smjernice o integritetu', koje postavljaju uvjete za nastavak takmičenja sportista nakon osude.

Iako je NOC*NSF stao iza svoje odluke da dopusti Van de Veldeu da se takmiči, sada su prisiljeni poduzeti dodatne mjere i navodno su naredili da odbojkaš ostane odvojen od svojih nizozemskih sportskih kolega.

"NOCNSF je donio ove mjere nakon razgovora s odbojkašem na pijesku i njegovim saigračima”, rekao je NOCNSF je NL Timesu.

"Neke druge mjere odnose se, između ostalog, na nadzor odbojkaša na pijesku. Iz interesa za uključene osobe, neće se davati daljnje izjave o ovome".

Nadležno tijelo je dalje izjavilo da se nada kako će odluka "doprinositi osjećaju mira za učesnike Igara".

"NOC*NSF žali zbog utjecaja neočekivanog ponovnog fokusa na sve koji pate zbog trauma uzrokovanih seksualnim zločinima i neprikladnim ponašanjem", dodali su.

Olimpijske igre trebaju početi 26. jula, i trajati do 11. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije