Lana Pudar: 'Želim donijeti olimpijsko zlato u Bosnu i Hercegovinu!'

2
Radiosarajevo.ba
Lana Pudar: 'Želim donijeti olimpijsko zlato u Bosnu i Hercegovinu!'
Foto: Twitter / Lana Pudar

Lana Pudar je svjesna da se olimpijska historija možda otvara pred njom u Parizu 2024. godine.

Prošle godine, tada šesnaestogodišnja Lana postala je prva plivačica iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila evropsku titulu na dugoj stazi pobijedivši na 200m leptiru na Roma 2022.

Sada je cilj osvojiti prvu olimpijsku medalju za svoju zemlju, u bilo kojem sportu, na Olimpijadi iduće godine.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Prva sam koja je osvojila evropske medalje i bila u finalima Svjetskog prvenstva, što mnogo znači za mene, ali i za moju zemlju", kaže Pudar u velikom intervjuu za European Aquatics.

"Moj cilj je osvojiti olimpijsku medalju, zapravo olimpijsko zlato iduće godine jer čekamo tu medalju već skoro 25 godina, i bilo bi to tako veliko i historijsko!"

Ovo je divno: BH Fanaticosi na predivan način obradovali Lanu Pudar

Ovo je divno: BH Fanaticosi na predivan način obradovali Lanu Pudar

Lana je počela plivati sa pet godina i priznaje da je već razmišljala o profesionalnoj karijeri u bazenu kada je imala 10 godina. 

"Voljela sam plivanje od prvog dana, i kada su treneri vidjeli da imam talenat, počela sam trenirati i takmičiti se u svom klubu", kaže tinejdžerka.

"Kada sam imala 10 godina, počela sam razmišljati o plivanju kao profesiji jer sam počela obarati rekorde u svojoj dobnoj grupi, što je za mene bilo zaista velika stvar, i počela sam vidjeti sebe ovdje (na vrhu sporta)."

Godine 2021., sa 15 godina, uspjela je ući u Evropsko juniorsko prvenstvo, gdje je osvojila jedno zlato i dva srebrna odličja, prije nego što je otputovala u Tokio na odgođene Olimpijske igre. Zauzela je 19. mjesto na 100m, ali osvojila je mnogo obožavalaca, a interesovanje za ovu specijalistkinju leptira samo je raslo kako je na kraju godine osvojila svoje prvo seniorsko međunarodno priznanje - bronzu na Svjetskom prvenstvu u kratkom bazenu u Abu Dabiju.

Slijedile su još dvije evropske juniorske titule 2022. godine, kao i seniorsko evropsko zlato i bronza na 200m, te dva naslova na Mediteranskim igrama.

Lana Pudar sa zlatnim odličjem
Foto: LEN EU: Lana Pudar sa zlatnim odličjem

Pudar tvrdi da joj uspjesi pomažu opravdati "teške" odluke koje često mora donositi radi svoje karijere.

"To je bilo teško i još uvijek ponekad jeste kada imam trenutke kada želim sve ovo zaustaviti i samo biti normalna tinejdžerka", priznaje Pudar.

"Ponekad jednostavno želim vani, ili čak biti kod kuće s prijateljima i porodicom jer sam tako često na treninzima i nedostaju mi. Onda se sjetim zašto sve ovo radim, koliko sam dobra i ne želim stati."

Odrastajući u Bosni i Hercegovini, Pudar je bila lišena domaćih uzora, ali postojala je jedna međunarodna sportistkinja koju je posebno obožavala.

"Sarah Sjöström svakako", kaže s osmijehom.

"Ona je oborila sve rekorde u leptiru i od početka je bila moja omiljena, moj uzor, i zapravo to i dalje jeste!

"Prvi put sam se takmičila s njom na Olimpijadi i bila sam zaista uplašena jer je bilo teško biti među svim tim svjetskim zvijezdama na mom prvom seniorskom takmičenju. Sviđa mi se kako razgovara s drugim plivačima, kako je razgovarala sa mnom kad sam željela slikati se s njom i kako i dalje ide snažno nakon svih godina svoje karijere."

Pudar sada želi biti uzor mladim plivačima u svojoj domovini.

"Ponosna sam na ono što sam postigla i svi me vole u mojoj zemlji, tako da je to zaista velika stvar", kaže Pudar.

"Stvarno volim kada mi se mališani približe i kažu da sam im uzor i da žele biti poput mene, jer osjećam tu podršku i to me motiviše."

Ponos Bosne: Lana Pudar u finalu na 100 metara delfin osvojila četvrto mjesto

Ponos Bosne: Lana Pudar u finalu na 100 metara delfin osvojila četvrto mjesto

Do sada u 2023. godini, plivačica je ostvarila hat-trick u leptiru na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu, osvojila je dva svjetska juniorska naslova i sada cilja dodati tome na takmičenju u Rumuniji.

"Sviđa mi se Otopeni i sve mi se svidjelo prošle godine na (Evropskom juniorskom prvenstvu 2022.) što je bilo stvarno dobro takmičenje gdje sam ostvarila neke dobre rezultate", kaže ona.

"Ove godine želim da ih učinim još boljima. Imat ću više podrške jer imamo veliki tim, tako da mislim da će biti sjajno i ciljam na zlatne medalje na 100m i 200m."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije