Neretva krvari i poziva upomoć: Sjajna Lana Pudar podržala borbu za spas smaragdne rijeke

1
Radiosarajevo.ba
Neretva krvari i poziva upomoć: Sjajna Lana Pudar podržala borbu za spas smaragdne rijeke
Foto: Kolaž / Lana Pudar, Neretva

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT priprema se za veliki skup podrške za spas Neretve, rijeke koja se nalazi pod sveopštim hidroenergetskim napadima na svim dijelovima toka.

Dok traju pripreme, odlučili su podsjetiti javnost na jednu od najljepših izjava o našim rijekama. Istu je izrekla Lana Pudar u okviru videa posvećenog promociji Strategije zaštite okoliša u režiji Stockholm Environment Institute.

"Za mene je rijeka sve. Na njoj sam odrasla i zavoljela plivanje koje je sada moja profesija. Bosna, Una, Neretva, Sava, Sana i Ćehotina samo su neke od mnogobrojnih rijeka u BiH, stoga ne čudi da smo poznati kao zemlja rijeka. Koliko god sam sretna da živim u tzv. plavom srcu Evrope, nerijetko sam tužna kada vidim da prelijepe plave i zelene nijanse rijeka prekriju boje otpada", jedna je od izjava sjajne mostarske plivačice.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Podsjetimo, protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana održat će se 11. novembra 2023. godine (subota) u 11:55 sati, na adresi Trg državnosti 1, u Konjic.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine objavila je svoje zahtjeve:

"Borbom možemo zaustaviti silu": U subotu protesti za odbranu Neretve od novih hidroelektrana!

"Borbom možemo zaustaviti silu": U subotu protesti za odbranu Neretve od novih hidroelektrana!

  • Od Vlade RS tražimo hitno zaustavljanje izgradnje HE Ulog,
    Izgradnjom ove hidroelektrane rijeka Neretva će biti prekinuta i u gornjem toku, što će imati dramatične posljedice po jedinstveni živi svijet rijeke i njenih obala. Vršni način rada ove hidroelektrane će značajno naškoditi i aktivnostima poput raftinga i ribarenja nizvodno sve do Konjica.
  • Od Vlada Federacije i RS tražimo prekid realizacije planiranih HE Bjelimići i Glavatičevo i sedam malih HE na području gornjeg toka Neretve.Ako se izgrade ove hidroelektrane biće poptuno uništen cijeli gornji tok Neretve.
  • Od Vlade RS tražimo zaustavljanje izgradnje HES Gornji horizonti, kojim će se ogromne količine vode prevesti iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, sa nesagledivim posljedicama po Neretvu, njene pritoke Bunu, Bunicu, Bregavu, njihovu floru i faunu i ljude koji žive na njihovim obalama.
  • Od Elektroprivrede BiH tražimo prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera. Elektroprivreda BiH je kupila 5 miliona tona uglja u 2022. godini. Četiri miliona tona su kupili od državnih rudnika, jedan milion od privatnika po cijeni koja je dvostruko veća od one koja se plaća za ugalj iz rudnika u sastavu koncerna EP BiH. Ne samo da se tom kupovinom rudari rudnika EPBiH dovode na prosjački štap, nego se i javni novac presipa na račune privatnih kompanija koje svojim projektima uništavaju Neretvu i Blihu - EFT gradi HE Ulog dok otpadne vode rudnika kompanije Lager kod Sanskog Mosta zagađuju vode rijeke Blihe i njen jedinstveni, zaštićeni vodopad.
    Našim novcima se ne smiju nagrađivati ubice naših rijeka.
  • Stroga zakonska zaštita prirodnih vrijednosti sliva Neretve.
    Tražimo hitno vraćanje u zakonsku proceduru nacrta zakona o Nacionalnom parku Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran čime bi se trajno zaštitile brojne prirodne vrijednosti sliva Neretve. Tražimo proglašenje zaštićenog područja u gornjem toku Neretve, na području RS, u skladu sa odredbama važećeg entitetskog prostornog plana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije