"Borbom možemo zaustaviti silu": U subotu protesti za odbranu Neretve od novih hidroelektrana!

3
Radiosarajevo.ba
"Borbom možemo zaustaviti silu": U subotu protesti za odbranu Neretve od novih hidroelektrana!
Foto: Fondacija ACT / Ekološka katastrofa, Neretva

Protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana održat će se 11. novembra 2023. godine (subota) u 11:55 sati, na adresi Trg državnosti 1, u Konjic.

"Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane Ulog koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana", naveli su iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

"Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke, Kruščice i drugih naših rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu. Odbijamo da budemo upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje.

Zato se okupljamo u Konjicu 11.11. ove godine, na velikom protestnom skupu kojim ćemo
obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu", poručili su.

Objavljene nove fotografije neprepoznatljive Neretve: 'Ovo je posljednja prilika da zaustavimo zlo'

Objavljene nove fotografije neprepoznatljive Neretve: 'Ovo je posljednja prilika da zaustavimo zlo'

Objavili su i svoje zahtjeve:

  • Od Vlade RS tražimo hitno zaustavljanje izgradnje HE Ulog,
    Izgradnjom ove hidroelektrane rijeka Neretva će biti prekinuta i u gornjem toku, što će imati dramatične posljedice po jedinstveni živi svijet rijeke i njenih obala. Vršni način rada ove hidroelektrane će značajno naškoditi i aktivnostima poput raftinga i ribarenja nizvodno sve do Konjica.
  • Od Vlada Federacije i RS tražimo prekid realizacije planiranih HE Bjelimići i Glavatičevo i sedam malih HE na području gornjeg toka Neretve.
    Ako se izgrade ove hidroelektrane biće poptuno uništen cijeli gornji tok Neretve.
  • Od Vlade RS tražimo zaustavljanje izgradnje HES Gornji horizonti, kojim će se ogromne količine vode prevesti iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, sa nesagledivim posljedicama po Neretvu, njene pritoke Bunu, Bunicu, Bregavu, njihovu floru i faunu i ljude koji žive na njihovim obalama.
  • Od Elektroprivrede BiH tražimo prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera. Elektroprivreda BiH je kupila 5 miliona tona uglja u 2022. godini. Četiri miliona tona su kupili od državnih rudnika, jedan milion od privatnika po cijeni koja je dvostruko veća od one koja se plaća za ugalj iz rudnika u sastavu koncerna EP BiH.
    Ne samo da se tom kupovinom rudari rudnika EPBiH dovode na prosjački štap, nego se i javni novac presipa na račune privatnih kompanija koje svojim projektima uništavaju Neretvu i Blihu - EFT gradi HE Ulog dok otpadne vode rudnika kompanije Lager kod Sanskog Mosta zagađuju vode rijeke Blihe i njen jedinstveni, zaštićeni vodopad.
    Našim novcima se ne smiju nagrađivati ubice naših rijeka.
  • Stroga zakonska zaštita prirodnih vrijednosti sliva Neretve.
    Tražimo hitno vraćanje u zakonsku proceduru nacrta zakona o Nacionalnom parku Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran čime bi se trajno zaštitile brojne prirodne vrijednosti sliva Neretve. Tražimo proglašenje zaštićenog područja u gornjem toku Neretve, na području RS, u skladu sa odredbama važećeg entitetskog prostornog plana.

"Ovim pozivamo i sve građane BiH da nam se pridruže u odbrani smaragdne rijeke - da nam
Neretva hladna i bistra zauvijek teče", poručuje Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije