Neretvi prijeti uništenje, aktivisti upozoravaju: Posljednji trenuci za sprječavanje katastrofe!

3
Radiosarajevo.ba
Neretvi prijeti uništenje, aktivisti upozoravaju: Posljednji trenuci za sprječavanje katastrofe!
Foto: Fondacija ACT / Ekološka katastrofa, Neretva

Proteklih dana, Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT, intenzivirala je upozorenja na uništavanje Neretve, nazvavši dešavanja "ubistvom božanske rijeke".

Početkom oktobra podijelili su zastrašujuće fotografije jedne od naljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Neretva je poprimila bijelu boju, a u vodi se dešava pomor ribe. Fotografije su nastale u utorak, 3. oktobra, u mjestu Glavatičevo, a iz organizacije navode da se sve ovo dešava zbog izgradnje nove hidroelektrane.

ACT s pričom je nastavio i dalje. Njihovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

"Pitanje HE 'Ulog': Posljednji trenuci za sprječavanje katastrofe koja bi mogla prevazići i najcrnje scenarije!

Prethodna dva dana proveli smo u posjeti radilištu kontroverzne hidroelektrane 'Ulog' u blizini Kalinovika, gotovo na entitetskoj liniji.

Ovaj elektroenergetski objekat, čiji je investitor privatna kompanija EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića, grade kineski izvođači radova i, kao što fotografije prikazuju, napreduju odličnom dinamikom.

Ubistvo Božanske rijeke: Neretva potpuno pobijelila, pomor ribe zbog nove hidroelektrane

Ubistvo Božanske rijeke: Neretva potpuno pobijelila, pomor ribe zbog nove hidroelektrane

U prethodnim objavama smo detaljno ukazali na pogubnost realizacije ovakvog projekta na lokalitetu koji karakteriše izuzetno nestabilna geologija tla. Područje Uloga se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima.

🫵 Nalazimo se iznad gradilišta kontroverzne HE "Ulog! #fondacijaact ✊ Borba za spas Gornje Neretve naša je moralna obaveza! ℹ Ovaj kontroverzni elektroenergetski objekat, čiji je investitor kompanija EFT, u vlasništvu biznismena Vuka Hamovića, imao bi instalisanu snagu 35 MW, branu visoku čak 53 metra i izlazni tunel dužine 2,7 kilometara. ⚠ Istina je da se HE Ulog nalazi na prostoru opštine Kalinovik, u neposrednoj blizini entitetske linije, ali je također činjenica da će se praktično svi negativni uticaji manifestovati i nizvodno, odnosno "fakturisati" susjednom gradu Konjicu, kao i ostalim naseljima nizvodno. Posebno je problematično što će, zbog vršnog rada elektrane, akumulacija imati velike oscilacije nivoa vode na dnevnoj bazi. 📣️ Pokažimo da nam je stalo do Neretve i vlastima na svim nivoima pošaljimo jasne poruke: Neretva neće postati mrtva rijeka - pustit ćemo je neka teče! ✍️ Ovdje možete pronaći pismo (http://tinyurl.com/279eevyb) koje trebate isprintati i potpisati (kao udruženje i(li) i fizičko lice) u tri primjerka i poslati na adrese organa vlasti čiji se kontakti nalaze na početku pisma. ✊ VRIJEME JE! 🛑 #slobodarijekama #stopheulog #neretva #bitkazaNeraEtwu #slobodarijekama #stopheulog #PustiNeraEtwuNekaTeče

Posted by Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT on Sunday, October 8, 2023

Posebno je problematična Velja strana, koja predstavlja jednu od najnestabilnijih padina u BiH, te koja je podložna urušavanju, klizanju i spiranju. U kombinaciji s jačim zemljotresom i vodenom akumulacijom može da izazove katastrofalnu situaciju nizvodno, prvenstveno u Konjicu i ostalim naseljenim mjestima.

Imamo još samo malo vremena za reakciju - potpišite pismo za spas smaragdne kraljice Neretve. Više informacija možete pronaći OVDJE."

⚠ Pitanje HE "Ulog": Posljednji trenuci za sprječavanje katastrofe koja bi mogla prevazići i najcrnje scenarije!...

Posted by Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT on Tuesday, October 10, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije