Skandal u Tokiju: Trenerica suspendirana s Olimpijskih igara, evo zbog čega

0
Radiosarajevo.ba
Skandal u Tokiju: Trenerica suspendirana s Olimpijskih igara, evo zbog čega
Foto: Twitter / Annika Schlau i njena trenerica Kim Raisner

Nakon što je konj po imenu Saint Boy otkazao poslušnost njemačkoj trenerici modernog petoboja Kim Raisner na Olimpijskim igarama u Tokiju, ona je povukla neočekivan potez koji je šokirao javnost širom svijeta.

Ona je na terenu šakom udarila neposlušnog konja kojeg je jahala takmičarka Annika Schleu iz Njemačke, piše SkySport

Inače, petoboj je olimpijski sport koji se sastoji od pet posebnih disciplina - mačevanja, plivanja, jahanja, streljaštva i trčanja

Takmičarka Schleu bila je vodeća poslije mačevanja i plivanja, a voljom žrijeba za takmičenje u jahanju dobila je "neposlušnog konja" Saint Boya.

Na njenu žalost, piše Eurosport on se već ranije pokazao neposlušnim, što je i potvrdio u njenom slučaju.

Dok je konj odbijao naredbe, Schleu je ostala bez bodova i bez šansi za medalju. Njemačka olimpijka počela je plakati tokom nastupa upravo zbog neposlušnosti konja, ali pored svih napora, ništa drugo nije mogla uraditi.

Prema pravilima, takmičari u modernom petoboju jašu konje s kojima se prije nisu susreli. Takmičarski izavoz je uspostavljanje povjerenja sa životinjom u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Tada je pokušala reagirati i njena trenerica Kim Raisner. Kako prenose mediji, prvo je glasno pozivala takmičarku Schleu da jače šiba odnosno udara konja, što se čulo i u prijenosu.

Nakon toga je i sama šakom udarila konja iznad stražnje noge, što je suprotno pravilima.

Raisner je zbog tog poteza u Tokiju diskvalificirana, a šef njemačkog olimpijskog tima Alfons Hoermann zatražio je hitnu promjenu pravila u modernom petoboju.

Ovaj potez komentirao se i na društvenim mrežama gdje, po svemu sudeći, većina korisnika osuđuje udaranje neposlušne životinje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije