! / Dječak preminuo nakon što je tokom džudo treninga bačen 27 puta

30. 06. 2021. u 17:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 181

Dječak (7) sa Tajvana preminuo je nakon što je u aprilu, tokom džudo treninga, bačen čak 27 puta na pod.

Tom prilikom pretrpio je ozbiljno krvarenje u mozgu i stavljen je na aparate.

U utorak u 21 sat po lokalnom vremenu naglo mu je pao pritisak i puls. Nakon razgovora sa doktorima, porodica se saglasila da ga skinu sa aparata, na koje je bio priključen 70 dana.

Trener dječaka, koji je u kasnim 60-ima, bio je optužen za fizički napad koji je rezultirao ozbiljnom povredom i korištenje maloljetnka za počinjenje krivičnog djela, navodi lokalna vijest Taipei Times.

Trener, čije se samo prezime navodi (Ho), pušten je ranije ovog mjeseca uz kauciju. Međutim, nakon smrti dječaka, tužioci će promijeniti optužbu na "povredu koja je uzrokovala smrt", navodi pomenuti izvor.

Ako bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa kaznom od najmanje sedam godina zatvora do doživotne robije.

Sedmogodišnji dječak otišao je na trening džudoa 21. aprila pod nadzorom svog dajdže, koji ga je navodno snimao kako bi pokazao majci da džudo nije za njega.

Video navodno prikazuje kako ga je tokom treninga nekoliko puta bacio stariji polaznik. Čuje se vriska, ali trener dječaku mu naređuje da ustane i govori starijem dječaku da ga i dalje baca, prije nego što ga ga je i sam bacio na zemlju kao vježbu, piše BBC.

Na kraju se dječak onesvijestio, a porodica je navela da ga je trener optužio da glumi.

Mnogi su se zapitali zašto dajdža nije sve prekinuo. Stručnjaci sa Tajvana smatraju da je to bilo zbog poštovanja prema treneru i njegovom autoritetu koje ostaje bez obzira na okolnosti.

Majka dječaka rekla je novinarima da se njegov dajdža osjeća užasno zbog onoga što se dogodilo.

Kasnije je utvrđeno da trener nije imao dozvolu.

"Još se sjećam tog jutra kad sam ga vodila u školu. Okrenuo se i rekao: 'Mama zbogom'. Preko noći je postao takav", kazala je ranije dječakova majka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA