Davidov trg: Trkači iz cijele regije na banjalučkom polumaratonu

Radiosarajevo.ba
Davidov trg: Trkači iz cijele regije na banjalučkom polumaratonu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Davidov trg: Trkači iz cijele regije na banjalučkom polumaratonu
Danas će biti održan 4. banjalučki polumaraton koji će okupiti najbolje takmičare iz regiona.

Polumaraton je otvorio gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić rekavši da su prisutni trkači iz 40 zemalja, te da je ove godine polumaraton oborio rekord sa 10.000 prijavljenih takmičara.

Osim rekreativaca, u polmaratonskoj trci učestvuje i 37 elitnih trkača među kojima pet predstavnika Kenije, Lusija Kimani bh. atletičarka porijeklom iz Kenije, te kako kažu organizatori, "svi najbolji i najbrži iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine".

Cilj Banjalučkog polumaratona za razliku od prethodnih godina je na tvrđavi Kastel. Najstariji učesnik i počasni promoter ovogodišnje polumaratonske trke je Vlado Stevanović (84) iz Beograda koji istrčao više od 100 polumaratona.

Takmičarski program 4. banjalučkog polumaratona juče je otvorila trka u kojoj je učestvovalo oko 2.000 učenika osnovnih škola, od šestog razreda i srednjoškolaca koji su trčali od Trga Krajine do cilja na tvrđavi Kastel. Nakon toga uslijedila je Bambini trka na kojoj je učestvovalo oko 1.300 djece uzrasta od dvije do šest godina.

Banjalučki polumaraton od ove godine je dio "Run&More Weekend" festivala koji je otvoren sinoć predajom baklje mira organizatorima 4. banjalučkog polumaratona. Trka mira je globalna štafetna trka posvećena jednostavnoj ideji da mir počinje u srcu svakog pojedinca, osnovao ju je Šri Činmoj 1987. godine, a do sada je prešla oko 650.000 kilometara putujući kroz 150 zemalja svijeta i nosili su je milioni ljudi.

Start 4. banjalučkog polumaratona su označili bubnjari na platformi iznad staze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije