Ne propustite priliku: Ostalo je još malo vremena za rane prijave na Vučko trail

F. Z.
Ne propustite priliku: Ostalo je još malo vremena za rane prijave na Vučko trail
Treći po redu Vučko trail u organizaciji Planinarskog društva Željezničar održat će se 23. juna na sarajevskim planinama Bjelašnici i Visočici.

Planinari iz ovog društva vrijedno rade na pripremi i organizaciji sada već regionalno izuzetno poznatog traila, koji je prošle godine okupio takmičare iz 13 zemalja. Osim toga Vučko trail je i u kalendaru svjetske trail organizacije, a utrke na 39 i 60 kilometara nose ITRA bodove. Trka na 60 kilometara je i kvalifikaciona utrka za najveću i najpoznatiju trku - Ultra Trail to Mont Blanc. Rane prijave za Vučko trail otvorene su do drugog aprila, a kako ističe Emir Handžić iz PD Željezničar one nose velike pogodnosti za sve učesnike.

"Rana prijava donosi mnogo pogodnosti za sve učesnike Vučko traila. Prije svega jer je finansijski povoljnije. Cijene startnine su gotovo duplo jeftinije. Recimo umjesto 40 KM za učešće na utrci od 15 kilometara izdvojit ćete 20 KM. Kada je utrka na 39 kilometara u pitanju, cijena do drugog aprila za učešće je 30 KM, a nakon toga bit će 50 KM. Dok će za utrku na 60 kilometara umjesto 80 KM, cijena do drugog aprila biti 50 KM. Mislim da je to zaista odličan popust i sigurno da oni koji žele učestvovati trebaju iskoristiti ove pogodnosti", kaže Handžić.

Novac kojim platite učešće na jednoj od utrka sasvim sigurno će vam se vratiti kroz odlične startne pakete koje su spremili organizatori utrke. Tako će svaki učesnik dobiti dizajniraju dri fit majicu, medalju za završetak utrke u zadatom vremenskom roku, ručak nakon utrke, servisni paket u koji je uključena prva pomoć, sponzorski artikli, startni broj, kao i paket kojim će se mjeriti vrijeme. Nakon utrke učesnicima će biti obezbijeđeni i tuševi, a nakon utrke svi su pozvani na ugodno druženje. Osigurane su i nagrade za najbolje u muškoj i ženskoj konkurenciji, a nagradi fon iznosi 3.000 KM.

Na ovogodišnji Vučko trail već se prijavilo 270 učesnika, što je već isti broj kao i prošle godine, a do utrke su ostala tri mjeseca. Ono što je jako važno naglasiti jeste sigurnosni aspekt. Staze su markirane i osigurane, a na njima će biti pripadnici GSS stanice Sarajevo, Civilna zaštita FBiH, kao i Hitna pomoć. Organizaciju utrke pomoći će i veliki broj volontera, a najveći teret svakako će iznijeti članovi PD Željezničar, koje organizuje utrku.

"Učesnici Vučko traila će imati priliku da vide neke zaista prelijepe dijelove Bjelašnice. Oni koji se prijave na najdužu utrku od 60 kilometara će imati priliku da vide i Visočicu, koja je isto tako naš planinski dragulj. Utrke od 39 i 60 kilometara dobrim dijelo dijele stazu. Obje prolaze kroz selo Lukomir, nakon toga na obodu kanjona Rakitnice se razdvajaju trke. Šezdesetka se spušta u sami kanjon Rakitnice, prelazi preko visećeg mosta na Rakitnici i penje se na greben Visočice. Zatim se vraća u selo Bobovica, dolazi na Studeni potok gdje se utrka ponovo spaja sa 39-kom", ističe Handžić.

Jedna od najljepših lokacija na utrci je Studeni potok, a iako je utrka na 15 kilometara mnogo kraća od utrka na 39 i 60 kilometara, učesnici će imati priliku da prođu i vide prelijepe prizore u prirodi.

"Studeni potok je zaista prelijep i jedno od najljepših mjesta na planinama u Bosni i Hercegovini. Dalje staza ide kroz selo Lukavac sve do Babinog dola. Utrka od 15 kilometara namijenjena je za sve one koji tek počinju s trailom, ili se bave rekreativno trčanjem. Staza ide lijepo uređenim šumskim stazama do našeg doma Bijele vode, a potom se vraća u Babin dol preko Javorovog dola", kaže Handžić.

Trka je otvorena za sve i ne postoje nikakva starosna ograničenja. Prijavljuju se i ljudi koji imaju 70 godina, a mladi od 16 do 18 godina moraju imati pismenu saglasnost staratelja, dok oni mlađi od 16 godina mogu učestvovati na utrci s nekim od staratelja. Iskoristite priliku i budite dio ugodnog druženja s veselim i rasploženim ljudima u prirodi. Daleko od gradske vreve, stresa i gužve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije