Vučko Trail: Prihvatite izazov za nezaboravno trčanje na Bjelašnici

V.A.Z. i F.Z.
Vučko Trail: Prihvatite izazov za nezaboravno trčanje na Bjelašnici

Sve više građana BiH odabralo je trčanje ili planinarenje kao omiljeni vid rekreacije. Vučko Trail  je izazov za mnoge, kako iskusne trkače tako i rekreativce,  s obzirom da se radi o jedinstvenoj utrci kroz najljepše predjele Bjelašnice i Visočice.

Treći po redu Vučko Trail bit će održan u subotu 23. juna 2018. godine. Ove godine na Vučko Trailu takmičari će imati priliku da sudjeluju u tri utrke, a organizatori ističu da je trka od 15 KM idealna prilika za one koji tek žele da se okušaju u trailu.  

Dalvin Kadirić,  predsjednik Planinarskog društva Željezničar koje organizuje ovaj događaj,  istaknuo je kako će ovogodišnji događaj biti međunarodnog karaktera, te da se očekuje najviše sudionika do sada. Podsjeća kako je prošle godine Vučko Trailu prisustvovali takmičari iz 13 zemalja koji su uživali na stazama Bjelašnice i Visočice i osvajali vrijedne bodove: 

"Vučko Trail će se održati u subotu 23. juna na tri staze, dužine 15, 39 i 60 kilometara. Staze na 39 i 60 kilometara su ITRA point staze,  što znači da oni koji sudjeluju na njima dobijaju poene svjetske Trail organizacije. Trka od 60 kilometara je kvalifikaciona trka za najveću i najpoznatiju svjetsku trku - Ultra Trail to Mont Blanc", istaknuo je Kadirić.

Prijave za Vučko Trail  su već počele, a prvi krug prijava trajat će do drugog aprila. Svi koji do tada osiguraju svoje učešće na Vučko trailu ostvarit će značajne popuste za sudjelovanje na utrci. Rane prijave za učešće na Vučko Trailu iznose 20 KM (15), 30 KM (39) i 50 KM (60). 

"Startni paketi izuzetno su atraktivni, a u njima se nalazi dizajnirana dri fit majica, medalja za sve koji završe utrku u zadatom vremenskom roku, ručak nakon trke,  servisni paket u koji je uključena prva pomoć, sponzorski artikli, startni broj i paket kojim će se mjeriti vrijeme. Najbrži će osvojiti nagrade u muškim i ženskim kategorijama, a nagradni fond iznosti 3.000 KM", ističe  Kadirić.

Sigurnost je za organizatore najvažniji aspekt, a pored Hitne pomoći, GSS-a i Civilne zaštite FBiH na ovogodišnjem Vučko Trailu bit će i veliki broj volontera, kako iz BiH, tako i iz drugih zemalja koji će biti na raspolaganju takmičarima. Staza će biti markirana čitavom dužinom, a svi koji se prijave imat će priliku da vide neke dijelove Bjelašnice koji nisu toliko poznati građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

"Kada je u pitanju sigurnosni aspekt trka je osigurana čitavom dužinom staze. Na stazi će biti i Hitna pomoć, GSS stanica Sarajevo, Civilna zaštita FBiH, koji su naši sponzori", istaknuo je Kadirić.

Na Vučko Trail se mogu prijaviti svi koji vode aktivan život u pokretu. Ipak, postoje određena ograničenja: 

"Trka je otvorena za sve, nema starosnih ograničenja. Već smo primili prijave i od starijih ljudi, koji imaju 70 godina. Mladi od 16 do 18 godina trebaju imati pismenu saglasnost staratelja, a ako su mlađi od 16 mogu sudjelovati u trci zajedno sa nekim od staratelja.  Bitno je da učesnicima trčanje i takva vrsta aktivnosti ne stvara neke zdravstvene probleme, odnosno da im nije zabranjeno bavljenje fizičkim aktivnostima", rekao je Kadirić.

Vučko Trail  je fantastično iskustvo za sve takmičare. Osim sportskog i takmičarskog aspekta, prilika je to i za druženje, ali i uživanje u prirodnim ljepotama, što kod klasičnog cestovnog trčanja često nije slučaj.

"Prije svega imamo tu sportski aspekt i priliku da se proba nešto drugačije i nešto novo. Ono što je za trail najznačajnije jeste da je trka organizovana u prirodi. U ovom našem slučaju netaknutoj. Dijelovi naših staza prolaze kroz najljepše dijelove naše olimpijske ljepotice Bjelašnice. Drugi aspekt je ovaj zdravstveni, odnosno društveni. Činimo nešto dobro za sebe, provedemo vrijeme na čistom zraku i prirodi. Osjećamo se ugodno.

Zatim imamo i ugodno druženje s veselim, raspoloženim i dobrim ljudima, koji žele da se izmaknu iz ove gradske vreve i svakodnevnih problema i stresova koji nas okružuju, da se  kroz sport, druženje u prirodi i dobru stvar za naše zdravlje dobro provedemo", zaključio je Kadirić. 

Za više detalja i prijave na Vučko Trail  utrku od 15 kilometara idite na ovaj link

Linkovi za ostale dionice: 39 kilometara60 kilometara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije