Bokserski spektakl u Sarajevu: Održan II Međunarodni turnir 'Sarajevo Trophy'

0
Radiosarajevo.ba
Bokserski spektakl u Sarajevu: Održan II Međunarodni turnir 'Sarajevo Trophy'
Foto: Sarajevo Trophy / II Međunarodni turnir Sarajevo Trophy

Svečano otvorenje drugog po redu Međunarodnog bokserskog turnira Sarajevo Trophy održano je u sportskoj sali Hotela Hollywood 05.10.2023. godine, a finalni mečevi i dodjela medalja 08.10.2023. godine.

Posjetioci su mogli uživati u vrhunskom boksu 4 dana, gdje je nastupilo preko 100 takmičara iz 15 zemalja: BiH, Francuske, Hrvatske, Ukrajine, Srbije, Izraela, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Turske, Poljske, Grčke, Crne Gore i Slovenije, Sjevere Makedonije, među kojima su mnogi nacionalni prvaci svojih zemalja kao i aktuelni osvajači evropskih i svjetskih medalja u kategorijama juniora i omladinaca (muškarci i žene).

Samo otvorenje je uveličao svojim prisustvom i predsjednik Evropske bokserske konfederacije (EUBC) dr. Ioannis Filippatos, koji prisustvuje samo najvećim takmičenjima kao što su evropska i svjetska prvenstva. Ovo je prvi put da predsjednik EUBC-a posjeti Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja historijski trenutak za bh boks. Isti je pohvalio profesionalni rad i zalaganje predsjednika Kantonalnog saveza g. Enesa Kunovca, te najavio da će se Evropsko prvenstvo za juniore održati 2024. godine u Sarajevu, što je od iznimnog značaja za boks, te općenito sport u BiH, ali će također imati i ogroman značaj za razvoj bh privrede i turizma.

Drugi najveći britanski grad bankrotirao, duži više od 1,2 milijarde eura

Drugi najveći britanski grad bankrotirao, duži više od 1,2 milijarde eura

Otvorenju turnira "Sarajevo Trophy" su prisustvovali dogradonačelnik Grada Sarajeva g. Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS g. Kenan Magoda, te predsjednik Turističke zajednice KS dr. Haris Fazlagić, te mnoge druge zvanice i gledaoci.

Turnir su kao i prošle godine podržali Grad Sarajevo, Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, te ove godine i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

II Međunarodni turnir Sarajevo Trophy
Foto: Sarajevo Trophy: II Međunarodni turnir Sarajevo Trophy

Organizatori turnira "Sarajevo Tropy" Bokserski klub Sarajevo i Bokserski savez Kantona Sarajevo su ponovo dokazali profesionalizam u organizaciji medjunarodnog turnira. Turnir je, što je rijetkost za naše prostore, održan u cijelosti u skladu sa EUBC pravilima. Takmičari i posjetioci su bili oduševljeni gostoprimstvom, te su najavili svoj povratak i naredne godine u još većem broju, u nadi da će ovaj turnir postati tradicionalan.

Bh bokseri su ostvarili zapažene rezultate na turniru osvojivši nekoliko srebrenih i bronzanih medalja, te 3 zlatne medalje i to:

  • Emir Kunovac 63kg (BK Sarajevo)
  • Tarik Kunovac 75kg (BK Sarajevo)
  • Rejjan Jakupović 48kg (BK Ilidza)

Za najborbenije parove turnira proglašeni su:

  • Tarik Kunovac (BiH) and Nekic Ivan (CRO) u kategoriji juniori (m)
  • Pleas Georgios (GRE) and Tsymbal Alexander (UKR) u kategoriji mladi (m)
  • Jovanovic Dragana (SRB) and Clodomir Maireen (FRA) u kategoriji mladi (ž), te
  • Stajcer Agata (CRO) and Novikova Sofiia (UKR) u kategoriji juniori (ž)
II Međunarodni turnir Sarajevo Trophy
Foto: Sarajevo Trophy: II Međunarodni turnir Sarajevo Trophy

Za najbolje boksere po kategorijama proglašeni su

  • Juniori (m): Rahal Abdallah (ISR)
  • Mladi (m): Nileborg Krisztian (HUN)
  • Mladi (ž): Boskovic Anastasija (SRB)
  • Juniori (ž): Manlius Alicia (FRA)

Za najboljeg boksera turnira "Sarajevo Trophy" proglašen je Varandi Sandor (HUN).

Organizatori su se zahvalili svim učesnicima, kao i sponzorima uz poruku da će nastaviti raditi na promociji bh boksa te dati svoj maksimum da se Bosni i Hercegovini, kao i Sarajevu vrati slava koju su ranije imali u svijetu boksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije