Anegdote koje pokazuje kakav je sportski zaljubljenik bio Khabibov otac

J. M.
Anegdote koje pokazuje kakav je sportski zaljubljenik bio Khabibov otac
Instagram / Abdulmanap i Khabib Nurmagomedov

Svijet borilačkih sportova potresla je smrt Abdulmanapa Nurmagomedova, oca UFC šampiona Khabiba Nurmagomedova. Abdulmanap Nurmagomedov, koji je stvorio mnoge šampione, podlegao je u petak u jednoj moskovskoj bolnici od posljedica moždanog udara nakon što je bio zaražen koronavirusom.

Dagestanski trener je bio inspiracija i učitelj svom sinu, ne samo kada je riječ o borilačkim sportovima. Malo je poznato da je Abdulmanap Nurmagomedov bio veliki ljubitelj i poznavalac fudbala na šta podsjećaju ruski mediji.

Otac i sin Nurmagomedov po "zavičajnoj liniji" gajili su simpatije za Anži iz glavnog dagestanskog grada Mahačkale, klub koji trenutno nastupa u trećem razredu ruskog fudbala a još prije 10-ak godina igrao je u europskim kupovima protiv Liverpoola, Tottenhama, Udinesea, Newcastlea, Hannovera…

No, Abdulmanap Nurmagomedov je na sina Khabiba prenio ljubav prema moskovskom Spartaku, fudbalskom klubu koji ima ubjedljivo najviše navijača u Rusiji. Osim što je sina obučio borilačkim vještinama, Abdulmanap Nurmagomedov naučio je Khabiba da u "pola noći" mora znati koliko je golova 1950. godine postigao legendarni napadač moskovskog Spartaka Nikita Simonjan!

"Spartak koji je od 1977. do 1988. godine vodio trener Konstantin Beskov bio je poput današnje Barcelone. Na golu legendarni Tatar Rinat Dasajev, u odbrani još jedan Tatar Vagiz Hidijatulin, na sredini Fjodor Čerenkov i Jurij Gavrilov, to je bila ekipa koju ste morali voljeti", pričao je ushićeno Nurmagomedov senior o sovjetskom i ruskom "narodnom klubu".

Ruski novinar, specijaliziran za fudbal, koji je pričao s Abdulmanapom Nurmagomedovom, prenio je anegdotu koja pokazuje kakav je poznavalac fudbala bio Khabibov otac:

"Odjednom me upitao znam li ko je igrao desnog beka u reprezentaciji Kanade na Svjetskom prvenstvu 1986. godine (!). Nisam mu znao odgovoriti, pa me je Abdulmanap naučio: Bob Lenarduzzi!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije