Zrinjski pružio šampionsku partiju na Koševu i zasluženo savladao Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Zrinjski pružio šampionsku partiju na Koševu i zasluženo savladao Sarajevo
Fudbaleri Zrinjskog slavili su zasluženu pobjedu na Koševu nad Sarajevom u derbi susretu prvog kola Premijer lige BiH. Zrinjski je savladao Sarajevo rezultatom 2-1.

Fudbaleri Zrinjskog su i pored lošeg međusobnog omjera protiv Sarajeva na Koševu i tradiciji koja im ne ide u prilog u ovu utakmicu ušli bez previše respekta, a već u petoj minuti su stigli do vodstva.

Neobjašnjivo lošu reakciju je u duelu s Tonijem Jovićem imao Marko Mihojević, koji je dozvolio napadaču Zrinjskog da mu pobjegne i šutira ka golu Sarajeva. Njegov je udarac odbranio Bojan Pavlović, ali je loptu izbacio samo do Nemanje Bilbije, koji snažnim udarcem savladava golmana svog bivšeg kluba. Šokirao je primljeni gol ekipu Sarajeva, a naročito je šokirao Marka Mihojevića, koji je nastavio praviti greške i praktično je bio najveća opasnost za svoju ekipu, odnosno slaba tačka koju je Zrinjski gledao da eksploatira.

Tako je u više navrata u trkačke duele s Mihojevićem pokušavao ući Toni Jović, a svaki put kad je bio uspješan, to je stvaralo ogromne probleme za zadnju liniju Bordo tima. U 20. minuti je Almir Bekić spasio siguran gol kada je Marku Mihojeviću pobjegao Miloš Filipović, a tek je tada Sarajevo počelo polako uspostavljati terensku ravnotežu. I pored toga, Bordo tim je najviše svojih šansi da zaprijeti Zrinjskom dobijao nakon kornera, a ti su korneri bili u potpunosti bezopasni za odbranu Zrinjskog, jer su bili dosta neuigrani.

Zrinjski je u 36. minuti promašio jako dobru šansu preko Nemanje Bilbije, ali je prethodno i Sarajevo promašilo veliku šansu, kada poslije dobre lopte Elvisa Sarića lopta dolazi do Anela Hebibovića, no on šutira očajno. Činilo se da do poluvremena neće biti promjene rezultata, ali je onda Matija Katanec bio jako neoprezan i u kaznenom prostoru gostiju oborio Amara Rahmanovića. 

Penal je nakon velikih protesta gostiju izveo Krste Velkoski i pogodio je u svom drugom debiju za Sarajevo. Prvo poluvrijeme je okončano rezultatom 1-1, a iako su iz stručnog štaba Sarajeva na poluvremenu najavili puno bolju i ofanzivniju igru nakon pauze, nisu u potpunosti uspjeli ispuniti svoje najave. Umjesto toga, Zrinjski je i dalje držao bolju kontrolu lopte te tako i utakmice, a odbrana Sarajeva je na nevjerovatan način ispala u 57. minuti, kada je Marijan Ćavar sjajno podvalio pas za Miloša Filipovića, kojeg je jako loše markirao Almir Bekić.

Filipović je bez problema matirao golmana Sarajeva i donio je gostima veliku prednost, a Sarajevu novi težak udarac, od kojeg se Bordo tim nikako nije uspio oporaviti i može biti zadovoljan što u 72. minuti nakon odlične akcije nije primio još jedan gol. Tačnije, fudbaleri Zrinjskog nisu uputili udarac ka golu Bordo tima. Sarajevo je do poravnanja moglo doći u 77. minuti, kada je prečku gola gostiju pogodio Krste Velkoski. Napadač Bordo tima dobio je dobru loptu od Rahmanovića, šutirao je snažno, ali je pogodio samo okvir gola. S druge strane, u 84. minuti je Toni Jović mogao riješiti utakmicu.


FK Sarajevo - HŠK Zrinjski 1:2 [Golovi] (23.7... by clipsbh

Greška odbrane Sarajeva omogućila mu je da izađe sam pred gol Bojana Pavlovića, ali je čuvar mreže Bordo tima uspio odbraniti njegov pokušaj potkopavanja. Ništa se značajnije nije promijenilo na terenu ni u završnici utakmice pa je Zrinjski na kraju odnio tri zaslužena boda s Koševa, koji ga od starta sezone izdvajaju kao ozbiljnog kandidata da osvoji novi naslov prvaka BiH. Pred Bordo timom su s druge strane brojna pitanja nakon vrlo mlake i neuvjerljive partije u kojoj se pokazalo da ekipa Mehmeda Janjoša u ovom trenutku nije na nivou Zrinjskog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije