Zmajevi otvaraju baraž za Euro: Bajevićeve dvije dileme za plasman u finale

0
A. S.
Zmajevi otvaraju baraž za Euro: Bajevićeve dvije dileme za plasman u finale
Foto: Radiosarajevo.ba / Džeko neće igrati za Zmejeve u tri naredna susreta

Nogometna reprezentacije Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske večeras će na stadionu Grbavica u Sarajevu, od 20.45 sati, igrati polufinalnu utakmicu baraža za odlazak na Europskom prvenstvu.

Zmajevi selektor Duška Bajevića vjeruje da je naš tim kvalitetnija momčad od večerašnjeg protivnika i apsolutni su favoriti za plasman u finale.

"Oni su takva reprezentacija, na svakoj utakmicu daju sve od sebe. Možda smo mi kvalitetniji po tehnici, trčanju ili nečem drugom, ali na tim našim kvalitetima možemo graditi igru i očekivati najbolje", rekao je Bajević.

Sastav i dalje nepoznanica

Dodao je da od igre zavisi ko će večeras dobiti priliku.

"Ova utakmica je važnija od onih u Ligi nacija. Igrači će dobiti šansu, ali vidjet ćemo protiv koga", zaključio je Bajević.

Navodi da je odredio sastav za meč. Problem ima samo na jednoj poziciji o kojoj još razmišlja. Na pitanje da li je ekipa trenirala penale, Bajević je rekao:

"Ne, ekipa nije trenirala penale, jer želim da igrači razmišljaju u drugom pravcu, da ostvarimo prolaz u 90 minuta", dodao je Bajević.

Kapiten Edin Džeko kazao je da Istinskog favorita u nogometu nema, jer danas svi znaju igrati.

"Nekada si mogao reći da ćeš pobijediti, danas to nije tako jer svako svakoga može dobiti. Ako ne daš maksimum, teško ćeš do pobjede, ja to najbolje znam", izjavio je Džeko. 

Naveo je da pobjede protiv Sjeverne Irske u prošloj sezoni Lige nacija ništa ne znače za ovaj meč. 

"Oba tima se dobro znaju i neće biti iznenađenja. Pobjede u Ligi nacija nas ne smiju opustiti. Poznati smo po tome da znamo podcijeniti protivnika i to ne smijemo sebi dopustiti. Oni će dati svoj maksimum jer imaju priliku da odu na Euro, a mi moramo isto učiniti", rekao je kapiten selekcije BiH.

Džeko se raduje jednom od dva gola u oktobru 2018. - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Džeko se raduje jednom od dva gola u oktobru 2018.

Podsjetimo, Zmajevi su protiv istog protivnika 15. oktobra 2018. na Grbavici ostvarila pobjedu u Ligi nacija, najviše zahvaljujući upravo Edinu Džeki, koji je postigao dva gola u pobjedi od (2:0).

Susret je odigran u okviru Lige nacija u sklopu Grupe 3 Divizije B, a sa ova tri boda te kasnije protiv Austrije naši Zmajevi su izborili plasman u Diviziju A i baraž za Euro.

Dvije dileme Bajevića

Mogući sastav BiH za Sjevernu Irsku: Šehić; Kolašinac, Saničanin, Zukanović, Cipetić; Hadžiahmetović, Cimirot (Lončar), Pjanić; Krunić (Gojak), Višća i Džeko.

Prema kladionici Mozzart, kvota na pobjedu Zmajeva iznosi 1,95.

Kvota od 3,35 je za remi, a za pobjedu Sjeverne Irske 4,20.

Kladionica Mozzart je spremila vrlo dobre koeficijente i na ostale ponude koje se tiču utakmice na Grbavici (četvrtak, 20.45 sati).

Kompletnu ponudu kladionice Mozzart za ostale susrete baraža pogledajte OVDJE.

Selektor Sjeverne Irske Ian Baraclough i kapiten Steven Davis su također optimisti.

“Sada imamo drugačiju situaciju u odnosu na mečeve u Ligi nacija, nove selektore i nekoliko novih igrača. Ovdje smo došli bez straha i stresa i imali smo dovoljno vremena da se pripremimo. Sretni smo što se ovako važan meč konačno igra. Obišli smo teren i možemo biti zadovoljni stanjem, mislim da će pogodovati za obje reprezentacije”, rekao je Baraclough i dotakao se Zmajeva:

“Poznajemo reprezentaciju BiH i znamo koji su im kvaliteti. Svjesni smo da Džeko i Pjanić igraju na visokom nivou i ne treba trošiti riječi na njih. Želimo gledati na BiH kao na tim, a ne samo na individualce”.

Steven Davis je govorio o BiH, ali se dotakao i kvaliteta svoje reprezentacije.

“Na nama je da pokažemo koliko možemo i naravno, uvijek moramo pronaći način da napredujemo. Moramo imati dobar balans u odbrani i napadu, a mi očekujemo da će BiH od prve minute pokušati uspostaviti terensku inicijativu. Moram reći da postoji dosta promjena u odnosu na prethodne utakmice koje smo igrali, kada smo imali svoje šanse, no BiH je tada upisala pobjedu”, kazao je Davis.

Podsjetimo, BiH u slučaju pobjede nad Sjevernom Irskom, u novembru će igrati finale baraža sa boljim iz duela Slovačka - Republika Irska, koja se također igra večeras od 20.45 sati. 

Nakon ovog susreta slijede i dueli sa Nizozemskom u Zenici (11. oktobar), a zatim i Poljskom (14. oktobar) u okviru Lige nacija.

   

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije