Zmajevi će dobiti novog selektora - da li je već poznat nasljednik Ivayla Peteva?

4
Radiosarajevo.ba
Zmajevi će dobiti novog selektora -  da li je već poznat nasljednik Ivayla Peteva?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ivaylo Petev

Šezdesetpetogodišnji fudbalski stručnjak iz Sarajeva, Faruk Hadžibegić najbliži je da naslijedi Ivayla Peteva na klupi fudbalske reprezentacije BiH.

Sve će biti jasnije 4. januara kada će zasjedati Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH.

Sjednica na kojoj se najvjerovatnije neće produžiti ugovor sa bugarskim stručnjakom, trebala je da se održi u četvrtak (29. decembar), no ona je pomjerena za 4. januar.

Majka koja tuče bebu slala stravične prijetnje: 'Onesvijestila sam je! Sad se svetim'

Majka koja tuče bebu slala stravične prijetnje: 'Onesvijestila sam je! Sad se svetim'

Ivaylo Petev na odlasku sa klupe Zmajeva? Nakon Sušića i Hadžibegića pojavilo se novo ime

Ivaylo Petev na odlasku sa klupe Zmajeva? Nakon Sušića i Hadžibegića pojavilo se novo ime

Zmajevi će u Novu godinu ući bez selektora, obzirom da je sjednica IO prolongirana. Petev ugovor sa N/FSBiH ima do petka, dakle do posljednjeg dana 2021. godine, a prema raspoloženju kakvo vlada u bh. fudbalskoj vladi njemu neće biti ponuđena nova saradnja.

Petev je na klupu bh. reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24. Iza sebe ima neuspješnije kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, dok je utisak popravio u Ligi nacija, gdje su bh. fudbaleri uspjeli da se vrate u elitnu A diviziju. Nakon tog uspjeha činilo se da će Petev, koji je bio prisutan na žrijebu kvalifikacija predvoditi Zmajeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine koje počinju u martu, no situacija se po svemu sudeći promjenila.

Ukoliko IO  zaista ne ponudi Petevu novi ugovor, za njegovog nasljednika u ovom trenutku pol poziciju drži Faruk Hadžibegić. Iako se već danima spekuliše s imenima od Vahida Halilhodžića, Mehmeda Baždarevića, Safeta Sušića…, prema saznanjima Nezavisnih, najbolje od svih kotira Hadžibegić, koji posljednjih dana boravi u Sarajevu i koji je bio gost na tradicionalnoj manifestaciji Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH.

/ Anketa

Koga želite na mjestu selektora nogometne reprezentacije BiH?
Rezultati

On nije želio da se upušta u bilo kakve komentare s obzirom na to da bh. fudbaleri još uvijek imaju selektora, no gotovo je sigurno da je voljan prihvatiti već odavno užarenu klupu bh. tima i da će dobiti povjerenje bh. fudbalske vlade.

Legendarni fudbaler Sarajeva, te nekadašnji trener brojnih evropskih klubova među kojima su Betis, Sošo, koje je uveo u viši rang takmičenja već je jednom bio selektor Zmajeva. Istina tada se nije dugo zadržao.

Faruk Hadžibegić
Foto: AA: Faruk Hadžibegić

Hadžibegić je vodio selekciju BiH samo sedam mečeva 1999. godine i za to vrijeme ubilježio dvije pobjede, tri remija i dva poraza. Posljednji angažman imao je u alžirskom Aldžirsu, prije kojeg je predvodio reprezentaciju Crne Gore koju je uveo u Ligu B nacija, a s kojom se rastao krajem 2020. godine.

Hadžibegić je kao igrač sa Sarajevom osvojio šampionsku titulu u Jugoslaviji 1985. godine, a igrao je još za Real Betis, Sošo i Tuluz. Za nekadašnju reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 61 utakmicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije