Džekina životna priča: Od preživljavanja u ratnom Sarajevu do miliona i slave

Radiosarajevo.ba
Džekina životna priča: Od preživljavanja u ratnom Sarajevu do miliona i slave
Foto: Profimedia / Edin Džeko
Kada najpoznatiji bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko jednog dana završi igračku karijeru, njegova životna priča i put prema statusu rimskog imperatora vrlo lako mogli bi nadahnuti nekog poznatog scenaristu.

Put od rodnog Sarajeva, u kojem je osjetio ratna razaranja na najbrutalniji način, do Rima, u kojem ima status zvijezde i višemilionski ugovor, bio je prepun uspona i padova. Ili bolje rečeno preživljavanja i odricanja, prenosi Tportal.

U nedavno odigranim četvrtfinalnim utakmicama nogometne Lige prvaka protiv velike Barcelone 32-godišnji Edin Džeko još jednom pokazao je zašto već godinama u svojoj rodnoj državi nosi nadimak Bosanski dijamant.

U obje utakmice Džeko je zabio gol, uz dodatak kako je u spektakularnom uzvratu u Rimu, u kojem je Roma slavila 3:0 te je tako nadoknadila zaostatak od 4:1 s Camp Noua, zabio prvi gol te je kasnije na njemu sviran prekršaj za kazneni udarac kojim je Roma povela 2:0. O senzaciji na krcatom stadionu Olimpico pisalo se danima.

Džeko i Roma su plasmanom u polufinale Lige prvaka – u kojem su poraženi u prvom susretu na gostovanju Liverpoola 5:2 – napravili pravo čudo. Ukratko, najbolji bh. nogometaš stekao je status nedodirljivog, a uoči spomenutog polufinala poručio je: "Roma sada ide po finale".

Edin Džeko - undefined

Nogometni počeci u ratnom Sarajevu

No, put do rimskog imperatora i jednog od najboljih golgetera svijeta, do titule najboljeg strijelca selekcije BiH svih vremena, nije bio nimalo lagan. Usprkos milionima eura na računu i bogatstvu koje mu je osigurao nogomet, igra u koju se zaljubio kao dječak u rodnom Sarajevu, svi koji poznaju Džeku govore da je ostao skroman i jednostavan. Neki kažu da se nije puno promijenio od dana kada je kao klinac počeo trčati za loptom u dresu Željezničara i kada je maštao da jednog dana i on postane nekome igrački uzor. Zbog toga danas Džeko, usprkos slavi i bogatstvu, nikad ne odbija fotografirati se s obožavateljima te im dati autogram. Baš nikada nikoga nije odbio.

"Znate, toliko sam se puta slikao s nekim da mi je to postala rutina. Ipak, najviše volim slike s djecom. Odgoj nosiš od kuće", rekao je jednom prilikom Džeko, za kojeg će svi reći kako je zahvaljujući roditeljima Belmi i Midhatu savršeno odgojen.

Često zna istaknuti kako se ponosi svojim porijeklom i roditeljima.

"Ne osjećam da mogu reći kako sam imao djetinjstvo, sigurno ne kao neka djeca mojih godina. Imali smo nešto specifično u Bosni 90-ih godina, nešto što zovem periodom preživljavanja. Bio sam dijete kada je izbio rat i nisam bio svjestan mnogih stvari, ali rat vas natjera da brže rastete, da učite stvari koje nikada ne biste učili i da živite drugačije", prisjetio se jednom prilikom Džeko, a tokom rata izgubio je i nekoliko prijatelja koji su igrajući nogomet na obližnjem igralištu smrtno stradali od granata.

Njega je spasila stroga i brižna majka Belma koja ga nije puštala da se igra vani kada je bio označen znak za uzbunu ili bi u pozadini čula detonacije kakvih je tih dana bilo svakodnevno. To odrastanje ili, bolje rečeno, preživljavanje napravilo ga je – nesalomljivim.

Edin Džeko - undefined

Željezničar ga prodao u Češku za 25.000 eura

Kao dijete Željezničara Edin Džeko prošao je doslovno sve omladinske kategorije, a za prvu momčad kluba s mitske Grbavice debitirao je kao 17-godišnjak kod trenera Amara Osima, sina legendarnog stručnjaka Ivice Osima.

"Znate, oduvijek sam volio nogomet. Nisam mogao disati bez nogometa, čak ni tokom tog rata u Sarajevu. No, zaista nikada nisam mislio da ću postati zvijezda. Naravno, svi mi imamo velike snove, igranje za velike klubove, ali ja sam želio igrati nogomet zbog ljubavi prema igri. I tako je i danas. Volim igru, volim je gledati, čitati o njoj, razgovarati o njoj i najviše je volim igrati. To je moja prva ljubav i zato na sebe ne gledam kao na zvijezdu, nego kao na sretnika", priznao je jednom prilikom Džeko u velikom razgovoru za engleski The Guardian.

Iako u početku njegove karijere mnogi nisu bili svjesni o kakvom se potencijalu radi, za Edinov uzlet i odlazak u inozemstvo "krivac" je češki nogometni stručnjak Jirži Plišek koji je jedno vrijeme vodio FK Željezničar. Njemu to nije promaklo i preporučio je napadača češkom klubu iz Teplica te je on ubrzo za njega platio odštetu od mizernih 25.000 eura. Čelnim ljudima Željezničara tada se to učio solidan iznos za igrača u kojeg baš nisu vjerovali. Te iste Teplice su visokog i spretnog napadača - koji je bio drugi najbolji strijelac lige - prodale njemačkom Wolfsburgu za čak četiri miliona eura, što je i danas jedan od najboljih i najisplativijih transfera koje su napravili. Kako je toga dana bilo čelnim ljudima Željezničara, koji su propustili milijunsku zaradu, možemo samo zamisliti.

U ekipu strogog njemačkog trenera Felixa Magatha Džeko se sjajno uklopio i u snažnoj Bundesligi ta je momčad već nakon dvije godine senzacionalno osvojila titulu prvaka. Posebno će u sjećanju navijača Wolfsburga ostati sezona 2008./09., koju je Džeko završio s 26 postignutih golova i 10 asistencija.

Na pitanje koja je njegova tajna uspjeha sa smiješkom kaže:

"Moja tajna formula za uspjeh su rad, predanost, ali i doza sreće. Uvijek pružam svoj maksimum i uvijek sam bio pošten prema onome što radim te ljudima oko sebe. Eto, to je tako jednostavno".

Edin Džeko i Amra Silajdžić - undefined

U Wolfsburgu postao igrač, prodan je za rekordnih 32 milijuna eura

Tako su svega dvije godine nakon što je kao anonimac stigao iz čeških Teplica u Wolfsburg za njega počele dolaziti nove višemilionske ponude najbogatijih europskih klubova. Džeko kao da je sanjao jer je veliki Manchester City za njega odlučio platiti rekordnu odštetu za jednog nogometaša iz BiH od čak 32 miliona eura. Iako je u sezoni 2011./12. s klubom s Etihada, zabivši tada 14 golova, uspio osvojiti titulu prvaka Engleske nakon 44 godine čekanja, ipak nije bio u milosti trenera koji u njega nisu imali povjerenja.

No, malo ko je mogao znati kako se u tom simpatičnom i nasmijanom sportašu, koji je preživio pakao rata u rodnom Sarajevu, krije inat kakav niti jedan nogometaš u Njemačkoj ili Engleskoj nije mogao pojmiti. Rat ga je natjerao da potpuno drukčije gleda na život. Rat i preživljavanje naučili su ga koliko život može biti težak te zbog toga itekako zna cijeniti sve što danas ima.

Svjestan je zašto su mnogi klinci počeli igrati nogomet i sada mu je najveća želja da svi oni odrastu te ostanu živjeti u BiH. To je samo još jedan dokaz toga da je Edin Džeko više od nogometaša.

Trenutno u dresu italijanske Rome proživljava drugu mladost, a u kratko vrijeme postao je miljenik navijača, koji u njemu vide strijelca kakav se rijetko nađe.

"Znate, igram dobro, dobro se osjećam i mislim da mogu odigrati još nekoliko sezona na visokom nivou. Nije tajna to da su meni golovi sve", kaže Džeko, a još uvijek nije prežalio to što se reprezentacija BiH nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo 2018.

No zato nije nemoguće da se jednog dana vrati u svoj Željezničar, klub u kojem je sve počelo i za koji je posebno vezan. To bi bio savršen kraj savršene karijere koju su obilježili usponi i padovi, odricanja i preživljavanje u pravom smislu riječi.

Edin Džeko - undefined

Vila u Dubrovniku, supruga Amra i obiteljska idila

Danas, iako je milioner, odmor iz snova obožava provoditi u Dubrovniku, u kojem je u ljeto 2015. godine kupio vilu s bazenom i pogledom na uvalu Lapad, a koju je navodno platio 2,6 miliona eura.

No usprkos luksuzu i bogatstvu, svi koji ga poznaju kažu da je Edin ostao onakav kakav je bio kada je kao 19-godišnjak odlazio iz Sarajeva u češke Teplice. Ostao je jednostavan i još uvijek se druži s istim prijateljima iz djetinjstva, s kojima je odrastao u Sarajevu.

Oni koji ga bolje poznaju kažu da ga je veza s bivšom manekenkom Amrom Silajdžić, koju je upoznao 2012., dosta promijenila. Počeo je voditi klasični obiteljski život i nikada se nije ponašao bahato, kao mnogi drugi sportaši koji imaju milijunske ugovore.

Amrinu kćer iz prvog braka, Sofiju, koju je dobila sa srbijanskim biznismenom Vladimirom Vičijentijevićem, Edin je prihvatio kao svoju. To je bila ljubav na prvi pogled. Nekoliko godina kasnije, u februaru 2016., Amra i Edin postali su ponosni roditelji djevojčice Une, a nakon toga, u septembru 2017., i sina Danija te njihovoj sreći nije bilo kraja. Edin, bez obzira na status zvijezde, kaže da nema tog novca koji može kupiti takvu sreću. Profesionalni nogometaš, rimski imperator i obiteljski čovjek. Sve je to Edin Džeko, zaključuje Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije