Završava se Premiership: Sve utakmice u istom terminu, pada odluka o prvaku Engleske

Radiosarajevo.ba
Završava se Premiership: Sve utakmice u istom terminu, pada odluka o prvaku Engleske
Foto: Twitter / Simeon Elson/Ilustracija

Zavjesa na 27. sezonu Premiershipa bit će spuštena danas.

Svi susreti posljednjeg 38. kola igraju se u istom terminu od 16 sati, a jedina dilema glasi – ko će biti prvak Engleske, Manchester City ili Liverpool?

City je aktuelni šampion i lider je na tabeli. Ima bod prednosti u odnosu na Liverpool i ukoliko pobijedi Brighton u gostima osigurat će odbranu titule. Bit će to prva odbrana pehara u ovom takmičenju još od gradskog rivala Uniteda u sezoni 2007/8.

Puleni Pepa Guardiole su trenutno u strašnoj seriji od 13 uzastopnih pobjeda, uspjeli su nadoknaditi sedam bodova zaostatka za Liverpoolom i zaista malo toga im stoji na putu ka odbrani titule.

Dodatna olakšica im je činjenica da je Brighton osigurao opstanak i nema takmičarski motiv. Mada bi ta rasterećenost domaće ekipe mogla biti ozbiljna injekcija u posljednjem ovosezonskom meču pred svojom publikom.

S druge strane, Liverpool do osnivanja Premier League najtrofejniji engleski klub kada su šampionati u pitanju, još se nije okitio titulom u novom formatu.

Tačnije, Redsi čekaju titulu 29 godina, piše Scsport.

Imali su u jednom trenutku sve u svojim rukama, potom izgubili veliku prednost, ali ratnici Jurgena Kloppa ne predaju se i ipak prate uporno Manchester City. Uspjeli su da naprave čudo i sustignu 3:0 Barcelone u polufinalu Lige prvaka i drugu godinu zaredom igrat će za najvažniju evropsku titulu.

U borbi za naslov prvenstveno zavise od toga da li će City kiksati, ali da bi u potpunosti iskoristili tu situaciju moraju pobijediti na Anfieldu sjajnu ekipu Wolverhamptona, koji je osigurao poziciju sedam i čeka rasplet u FA kupu da bi znao da li ide u Evropu (u finalu su Manchester City i Watford).

Chelsea je siguran učesnik Lige prvak i on u revijalnom meču gostuje Leicesteru.

Za preostalo četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka nominalno se bore Totttenham i Arsenal. Ali tu borbe teško da će biti s obzirom da Spursi imaju tri boda više i za osam pogodaka bolju gol razliku. To znači da trebaju izgubiti od Evertona, da Arsenal dobije u gostima Burnley i da razlika u ta dva meča bude devet golova.

Jasno je da Tottenham, koji će igrati i finale Lige šampiona, već sada može da se nazove članom elite.

S druge strane, Arsenalu će ostati i finale Evropske lige kroz koje može da osigura glavnu nagradu. Ali treba u finalu pobijediti Chelsea.

Putnici u Championship su već poznati. U niži rang sele Cardiff, Fulham i Huddersfield.

Rezultati by SofaScore

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije