Od 2024. novi sistem takmičenja u Ligi prvaka? Ovo bi moglo biti zanimljivo

Radiosarajevo.ba
Od 2024. novi sistem takmičenja u Ligi prvaka? Ovo bi moglo biti zanimljivo
Foto: Goal.com / UEFA

U sjedištu Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) održan je sastanak na kojem je bilo razgovora o promjenama u Ligi prvaka. Postoji mogućnost da od 2024. godine 32 kluba budu podijeljena u četiri grupe po osam ekipe.

Na taj način svi timovi bi u grupnoj fazi umjesto dosadašnjih šest igrali po 14 utakmica, jer se sada prvi krug igra u osam grupa po četiri tima. Po ovom prijedlogu pet prvoplasiranih timova iz svake grupe (ukupno 20) obezbijedilo bi učešće u takmičenju za narednu sezonu.

Čini se da je ovo prvi korak ka zatvaranju Lige prvaka, što je cilj najbogatijih i najkvalitetnijih klubova. Ipak, ne bi se radilo o potpunom zatvaranju i onemogućavanju manjih timova da uđu u elitu, a ovakav format bi se uveo umjesto Super lige, piše Srpskainfo.

“UEFA je doživjela kritike 2016. godine, kada su se desile posljednje promjene u Ligi prvaka, jer nisu konsultovane sve strane. Ubrzo poslije toga sam postao predsjednik i insistirao sam da bilo kakvi prijedlozi za promjene budu predmet razgovora i konsultacija, a posljednji sastanak je primjer za to”, istakao je prvi čovjek evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin.

On je rekao da Liga prvaka pomaže klubovima iz manjih i siromašnijih zemalja.

“Naša takmičenja su jedini izvor preraspodjele prihoda između velikih i malih zemalja. Zahvaljujući Ligi prvaka timovi iz 55 nacionalnih saveza podijele 240 miliona eura”, dodao je Čeferin.

S druge strane, UEFA je saopćila da je većina klubova protiv planova elitnih timova da radikalno promjene format Lige prvaka.

Ova organizacija je, poslije sastanka koji je održan u srijedu u Madridu, kome je prisustvovalo više od 244 predstavnika klubova, u velikom broju protiv prijedloga koji je podnijet Evropskoj fudbalskoj uniji od Udruženje evropskih fudbalskih klubova (ECA), organizacije u kojoj su uglavnom elitni klubovi.

ECA favorizira rekonstrukciju takmičenja u Evropi od 2024. godine, uključujući i najveće promjene u Ligi prvaka u kojoj od 1997. godine i klubovi koji nisu prvaci država imaju pravo učešća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije