Volite fudbal, sunce, plaže i prirodu? Ovo je grad koji morate posjetiti

Radiosarajevo.ba
Volite fudbal, sunce, plaže i prirodu? Ovo je grad koji morate posjetiti
/ Foto: France Tourism
Marseille – druga TOP destinacija u svijetu, ako je vjerovati New York Timesu, jedan je od devet francuskih gradova koji će ove godine ugostiti mečeve evropskog prvenstva.

Njega su u National Geographicu uvrstili među pet najljepših obalnih gradova na svijetu, a ove je godine dobio i nadimak „coolest destination“ (najsjajnija destinacija). Marseille (Marsej) je najstariji grad u Francuskoj i svake godine ga posjeti oko pet miliona ljudi. Ima reputaciju dinamičnog grada koji prihvata sve različitosti.

Marseille je grad u kojem živi velika strast za fudbalom. Uz to, bio je proglašen i evropskom prijestolnicom kulture te se godišnje u njemu odvija hiljade kulturnih i sportskih događaja. Sljedeće godine, Marseille će biti proglašen za sportsku prijestolnicu Evrope.

Nijedna posjeta ovom predivnom gradu, u kojem se na svakom ćošku prepliću moderno i starinsko, nije kompletna ako se ne prošećete nekom od plaža ili vidite neke od spektakularnih stjenovitih uvala – calanques, kako ih zovu u Francuskoj. Grad se posljednjih godina fokusirao na turizam te je postao glavna destinacija za turističke kruzere, a zašto i ne bi kad, kako s ponosom reklamiraju, u ovom gradu čak 300 dana godišnje sija sunce.

Također je jedan od glavnih obrazovnih centara u Francuskoj, ali i Evropi, te ga predstavljaju kao „hot spot“ za edukaciju o ekonomiji.

Poznati stanovnici Marseillesa:

  • Edmond Rostand (1868–1918), dramaturg, član Francuske akademije i autor djela Cyrano de Bergerac
  • Marcel Pagnol (1895–1974), pisac i redatelj, jedan od najpoznatijih francuskih autora
  • Jean-Claude Izzo, (1945–2000), novinar i pisac – Izzo je obogatio francuski noir žanr sa svojim krimi pričama čija se radnja događa u Marseilleu
  • Grupa IAM (osnovana 1989) – ovi pioniri francuskog rapa formirali su lokalnu scenu koja je i danas vrlo živa
  • César Baldaccini (1921–1998), kipar – jedan od najslavnijih svjetskih vajara, a najslavnije djelo mu je poznati džinovski palac

Šta morate vidjeti u Marseillesu:

  • Notre-Dame-de-la-Garde crkva stoji visoko iznad Marseille i nudi panoramski pogled na grad i njegove luke. Crkva je izgrađena između 1853. i 1899. godine na mjestu nekadašnjeg vojnog logora, a zlatni kip Bogorodice s djetetom, koja se nalazi na vrhu, poznat je kao "La Bonne Mère" i smatra se zaštitnikom Marseillea.
  • Château d'If je sagrađen 1527. na jednom od Frioul otoka u uvali Marseille po nalogu kralja Franje I. U početku se koristio kao utvrđenje, a ubrzo je postao kraljevski zatvor. Tajanstveni čovjek sa željeznom maskom i Edmond Dantes, grof Monte Cristo, bili su smješteni ovdje (iako, napominjemo, Grof Alexandra Dumasa je izmišljeni lik).
  • Le Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MuCEM - Muzej civilizacija Europe i Mediterana), arhitekte Rudy Ricciotti koji se nalazi na samom ulazu u staru luku, postao je moderni simbol grada.
  • Le Panier je najstarije urbano naselje u Francuskoj. Nastalo je na mjestu drevnog grčkog naselja.
  • Nacionalni park Calanques, otvoren 18. aprila 2012, raj je za ronioce i penjače i jedno od mjesta koje zaista želite vidjeti nađete li se u Marseillu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije