Vahid Halilhodžić ambasador grada ljiljana u kojem je rođen Charles de Gaulle

Radiosarajevo.ba
Vahid Halilhodžić ambasador grada ljiljana u kojem je rođen Charles de Gaulle
Lille je grad koji se nalazi na sjeveru Francuske, leži u blizini granice s Belgijom i stoji na raskrsnici Francuske, Belgije i Holandije, a od 1994. godine i Engleske.

Tada je prokopan tunel ispod kanala La Manche, a brzi vozovi kompanije Eurostar spajaju Otok s Francuskom, što ovaj grad na sjeveru Francuske čini jednim od najvažnijih željezničkih čvorišta u Evropi.

Lille je grad koji je tokom svoje historije preživio najviše opsada, ali centralni trg ili Grand Place je preživio i neodoljivo podsjeća na Bruxelles ili Amsterdam. Grad se za razliku od Lensa ili Saint-Etiennea uspio izboriti s industrijskom krizom koja je nastupila krajem '60-ih, odnosno početkom '70-ih godina prošlog stoljeća.

Poznat je po svojim barovima i bistroima, a u Lilleu se svake godine organizira i najveći buvljak na svijetu, koji privuče skoro dva miliona posjetitelja svake godine, tokom prve sedmice u septembru. Lille je poznat i po nauci, a u Pasteurovom institutu u Lilleu, 1923. godine otkrivena je prva vakcina protiv tuberkuloze.

Lille je kako smo već rekli preživio brojne vlasti i opsade. Bio je pod kontrolom Holanđana, Austrijanaca, Flandrije, Rimskog carstva... U 16. stoljeću došlo je do jačanja tekstilne industrije, koja je bila pokretač ovoga grada sve do sredine prošlog stoljeća. Simbol grada je ljiljan, a ambasador za Evropsko prvenstvo 2016. godine - Vahid Halilhodžić.

Upravo je Halilhodžić jedna od najvećih legendi kluba iz Lillea. Bio je trener kluba od 1998. do 2002. godine. Vaha je vratio klub u prvu ligu, a potom u narednoj sezoni izborio i plasman u Ligu prvaka. Lille je do sada osvojio tri titule prvaka Francuske. Prve dvije došle su odmah nakon Drugog svjetskog rata (1945/1946, 1953/1954), a posljednju u sezoni 2010/2011 predvođeni Rudijem Garcijom.

Poznati stanovnici Lillea:

Louis Faidherbe (1818-1889) - General i guverner Senegala

Charles de Gaulle (1890-1970) - Predsjednik vlade Slobodne Francuske od 1944. do 1946. i 18. predsjednik Francuske od 1959. do 1969. godine.

Louis Pasteur (1822-1895) - Profesor hemije i osnivač Instituta Pasteur u Lilleu.

Šta morate vidjeti u Lilleu?

Palais des Beaux-Arts - Jedan od najvećih muzeja lijepe umjetnosti u Francuskoj. Renoviran i proširen 1990. godine, muzej ima 12.000 kvadratnih metara na kojima se izlažu najljepša djela nastala u periodu od 15. do 20. stoljeća.

Hospice Comtesse - Muzej posvećen životu u Flandriji od srednjeg vijeka do Francuske revolucije. Nalazi se u starom dijelu grada i ima bogatu kolekciju predmeta.

Canonniers Museum - Muzej koji predstavlja ratnu prošlost grada i brojne opsade koje je Lille pretrpio.

Rodna kuća Charlesa de Gaullea - Zgrada koja je pretvorena u muzej. U njemu su prezentirani De Gaulleov život i dostignuća koja je ostvario kao političar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije