Grad veličine Bugojna treći put domaćin velikog fudbalskog takmičenja

Faruk Zametica
Grad veličine Bugojna treći put domaćin velikog fudbalskog takmičenja
UEFA.com / Lens
Lens, grad od svega 32.663 stanovnika ovog ljeta ugostit će svoje peto veliko sportsko takmičenje.

Dobro ste pročitali, po peti put u svojoj historiji stanovnici ovog, nekada rudarskoga grada imat će priliku da uživaju u petom velikom sportskom takmičenju.

Nakon Evropskog i Svjetskog prvenstva u fudbalu 1984, odnosno 1998. godine, te dva svjetska prvenstva u ragbiju, 1999., odnosno 2007. godine, ovog ljeta u Lensu će se opet igrati utakmice u okviru Evropskog prvenstva.

Lens se nalazi na sjeveru Francuske, svega 28 km od Lillea i grad ima rudarsku prošlost. Na lokaciji Lensa nekada se kopao ugalj, ali je 1990. godine zatvoren posljednji rudnik u ovom gradu, što je stanovništvu donijelo velike ekonomske probleme.

Ugalj je u Lensu otkriven daleke 1849. godine, a grad je skoro 150 godina živio od rudarstva. Ipak nova nada se pojavila 2012. godine, kada je na lokalitetu rudnika izgrađen muzej Louvre-Lens. Regionalni muzej koštao je 150 miliona eura, a rasprostire se na preko 20 hektara zemljišta.

Upravo je zbog lokacije i historije Lens dobio muzej koji je donio nova radna mjesta, turiste i nadu za budućnost. Lens je udaljen samo dva sata od Pariza, odnosno sati i pol od Brisela. Skoro 13 miliona ljudi živi na samo dva sata vožnje od Lensa.

Pored lokacije, Lens je izabran i zbog historije. Ovaj dio Francuske mnogo je propatio tokom dva svjetska rata, a sama rudarska industrija je naciji dala mnogo. Socijalni i ekonomski uvjeti u ovom dijelu Francuske i dalje su među najtežim u toj zemlji. Stopa nezaposlenosti je 15 posto.

Ime Lens prvi put se spominje za vrijeme dinastije Merovinga. U veliki grad izrastao je tokom srednjeg vijeka gdje su se održavali brojni skupovi i sajmovi. Grad je mnogo propatio tokom Stogodišnjeg rata, a spaljen je 1303. godine.

Poznati stanovnici Lensa:

Ernest Schaffner (1901-1966) - Političar i gradonačelnik Lensa od 1947. do 1966. godine. Doktor, koji je otvorio bolnicu u Lensu, koja danas nosi njegovo ime.

Andre Delelis (1924-2012) - Gradonačelnik Lensa od 1966. do 1998. godine. Stadion Lensa danas nosi njegovo ime.

Emile Basly (1854-1928) - Basly je siroče, a radio je kao rudar 11 godina, prije nego što je postao generalni sekretar Sindikata rudara i gradonačelnik Lensa od 1900. do 1928. godine.

Auguste Behal (1859-1940) - Organski hemičar koji je raio u medicini i industriji. Nagrađen članstvom u Francuskoj akademiji znanosti 1921. godine.

Felix Bollaert (1855-1936) - Biznismen i filantrop, predsjednik Rudarske kompanije iz Lensa. Stadion u Lensu dobio je ime po njemu.

Šta morate vidjeti u Lensu?

Louvre-Lens muzej - Muzej o kojem smo već pisali u ovome tekstu, sagrađen na prostoru bivšeg rudnika.

Željeznička stanica - Stanica koju je sagradio Urbain Cassan. Zgrada liči na parnu mašinu i bio je prvi primjer Art Deco stila u rudarskom području. Unutrašnjost stanice krase prekrasni mozaici.

Fakultet Jean-Perrin - Ovaj fakultet svoj dom je našao u Upravnoj zgradi rudarske kompanije, koja više ne postoji. Ovu impozantnu zgradu ukrašenu prelijepim parkovima dizajnirao je arhitekta iz Lillea, Louis-Marie Cordonnier, a izgrađena je 1930. godine.

Centar grada - Jean-Jaures je srce grada i nalazi se na sjecištu dvije glavne shopping ulice (Basly i Lanoy)

Stadion Bollaert-Delelis - Stadion koji prima više gledatelja, nego što grad u kojem se nalazi ima stanovnika. Sve o stadionu na kojem će se igrati četiri utakmice Evropskog prvenstva, saznajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije