Grad oružja i dizajna koji živi za svoj fudbalski klub

Faruk Zametica
Grad oružja i dizajna koji živi za svoj fudbalski klub
UEFA / Saint-Etienne
Saint-Etienne nalazi se u francuskoj regiji Rhone-Alpes. Leži na rijeci Furan i nalazi se u Istočnoj Francuskoj.

Ovaj grad bio je najveći rudarski centar u Francuskoj, a tokom Francuske revolucije bio je preimenovan u Armevill (Grad oružja).

Od 16. stoljeća u Saint-Etienneu se proizvodi oružje i upravo zbog toga grad je tokom Revolucije dobio karakterističan naziv. Za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio je teško bombardiranje od Saveznika, jer su nacisti koristili njegove brojne fabrike.

Saint-Etienne bio je kolijevka Industrijske revolucije u Francuskoj koja je trajala od 1760. do 1840. godine. Saint-Etienne je tada postao centar teške i metalske industrije, a grad je do početka 19. stoljeća postao najveći rudarski centar u Francuskoj. Prva željeznička pruga u Francuskoj izgrađena je u Saint-Etienneu.

Od sedamdesetih godina 20. stoljeća pa sve do danas Saint-Etienne prolazi kroz velike ekonomske poteškoće, što je uzrokovalo veliki demografski pad. Grad je 1968. godine imao 225.000 stanovnika, a danas ima 175.000.

Saint-Etienne je pravi spoj francuske historije, industrije i umjetnosti. Primjer kako jedan grad može doslovno živjeti jedan fudbalski klub. Zeleni iz Saint-Etiennea rekorderi su po broju osvojenih trofeja prvaka Francuske. Osvojili su ih deset, a posljednji put prvaci su bili 1981. godine. Fudbal je donosio i još uvijek donosi stanovnicima Saint-Etiennea bijeg od realnosti. Zeleni su radnički klub koji je duboko utkan u karakter i identitet stanovnika Saint-Etiennea.

U Saint-Etienneu se održava i najpoznatije bijenale dizajna u Francuskoj, te jedno od najvećih u Evropi. U ovom gradu se nalazi i drugi po važnosti francuski Muzej savremene umjetnosti. Saint-Etienne je jedini francuski grad koji je proglašen UNESCO-ovim gradom dizajna. U gradu na rijeci Furan muzika zauzima značajno mjesto. Ovaj grad jedini je u regiji Rhone-Alpes koji ima koncertnu dvoranu veličine pariškog Le Zenitha.

Poznati stanovnici Saint-Etiennea:

Jules Massenet (1842-1912) - Kompozitor, prije svega operni. Najveći uspjeh imao je s operama Manon (1884), Werther (1892) i Thais (1894).

Aristide Briand (1862-1912) - Političar, predstavnik Saint-Etiennea u Francuskom parlamentu od 1902. do 1919. godine. Briand je bio i premijer Francuske, a 1926. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Geoffroy Guichard (1867-1940) - Industrijalac, osnivač Casino grupa i najveći investitor Saint-Etiennea. Stadion je dobio ime po njemu.

Muriel Robin (1955-) - Glumica i režiserka. Posjeduje brojne talente, a glumila je u više francuskih filmova.

Mickaël Furnon (1970-) - Pjevač grupe Mickey 3D, koja postala poznata po pjesmi posvećenoj legendi Saint-Etiennea Johnnyju Repu, holandskom fudbaleru koji je za Zelene igrao od 1979. do 1983. godine.

Šta morate vidjeti u Saint-Etienneu?

Sportski park Étivalliere - Nalazi se odmah pored stadiona Geoffroy Guichard. Idealan je za jutarnje trčanje, a ovaj kompleks ima i brojne sportske terene, uključujući i stadion za ragbi. Nezaobilazan je i muzej posvećen Zelenim.

Muzej rudarstva - Nalazi se u zgradama posljednjeg rudnika u Saint-Etienneu, zatvorenog 1973. godine. Udaljen je samo deset minuta hoda od centra grada.

Ulica Martyrs de Vingré - Ulica noćnog života u Saint-Etienneu. Ulica u kojoj se nalaze brojni pubovi i restorani, a ukoliko želite da produžite večer, Place Neuve je mjesto u kojem možete dočekati zoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije