Prvenstvo bez Jugoslavije, Francova Španija osvojila prvi trofej

Faruk Zametica
Prvenstvo bez Jugoslavije, Francova Španija osvojila prvi trofej
UEFA / Luis Suarez
Drugo Evropsko prvenstvo u fudbalu odigrano je 1964. godine u Španiji, a pored domaćina nastupile su reprezentacije Mađarske, Danske i branilac evropskog zlata - reprezentacija Sovjetskog saveza.

U kvalifikacijama je nastupilo 29 reprezentacija. Zapadna Njemačka nije igrala ni ovoga puta, a Grčka je odustala od takmičenja nakon što je izvučena da igra s Albanijom u prvom kolu kvalifikacija.

Tako je Albanija bez borbe stigla do osmine finala i tu se pridružila Sovjetskom savezu koji je kao aktuelni prvak Evrope bio oslobođen igranja u prvom kolu, te reprezentacijama Luksemburga i Austrije koje su u osminu finala prošle odlukom žrijeba.

Reprezentacija Jugoslavije u prvom kolu kvalifikacija igrala je protiv Belgije. Skoblar je doveo Plave u vodstvo golom u 12. minuti susreta. Jacques Stockman je izjednačio 14 minuta kasnije, da bi Skoblar golom s bijele tačke u 32. minuti susreta postavio rezultat prvog poluvremena. Gosti su se vratili preko kapitena, Jozefa Juriona, da bi pobjedu Jugoslaviji golom u 89. minuti susreta donio Vasović. U ovom susretu nisu nastupali fudbaleri iz Bosne i Hercegovine.

U revanšu je Jugoslavija slavila rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Milan Galić u 21. minuti susreta. Svoj debi u dresu reprezentacije Jugoslavije upisao je Mirsad Fazlagić. Fudbaler Sarajeva, rođeni Čapljinac tako je počeo svoju bogatu reprezentativnu karijeru.

U osmini finala Jugoslavija je odmjerila snage sa Švedskom. Svoj prvi nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo upisao je i četvrti fudbaler iz Bosne i Hercegovine. U napadu Jugoslavije igrala je jedna od najvećih legendi sarajevskog Željezničara, Mišo Smajlović. Prva utakmica odigrana je na stadionu Partizana, a susret je završen bez golova.

U revanš susretu na terenu nije bilo igrača iz Bosne i Hercegovine, a aktuelni viceprvak svijeta oprostio se od Evropskog prvenstva već u osmini finala. Švedska je slavila rezultatom 3:2. Povela je Jugoslavija, a strijelac je bio Slaven Zambata. Šveđani su preokrenuli preko Perssona koji je pogađao u 30. i 60 minuti. Plave je u igru vratio Milan Galić četiri minute kasnije, ali je konačni rezultat postavio Bild u 72. minuti susreta.

Mađarska je na krilima tadašnjih zvijezda evropskog fudbala, Benea, Alberta, Nagyja, Sandora slavila protiv Istočne Njemačke s ukupnih 5:4. U Berlinu je bilo 2:1 za Mađare, dok je u Budimpešti susret završen rezultatom 3:3.

Španci su u osmini finala igrali protiv reprezentacije Sjeverne Irske. Prvi susret odigran je na San Mamesu u Bilbau, a završen je bez pobjednika rezultatom 1:1. Jedini pogodak za Španiju u tom susretu postigao je Amancio Amaro, prva violina tadašnje Furije. U Belfastu je Španija slavila minimalnu pobjedu, a strijelac je bio fudbaler madridskog Reala i kapiten reprezentacije Gento.

Aktuelni prvak Evrope, Sovjetski savez u osmini finala odmjerio je snage s Italijom za koju su igrali Cesare Maldini, Giacinto Facchetti, Giovanni Trapattoni, Gianni Rivera... U prvom susretu odigrano u Moskvi, Sovjeti su slavili s 2:0, a golove su postigli već dobro poznati Viktor Ponedeljnik i Igor Chislenko. U revanš susretu na Olimpicu nije bilo pobjednika, a mreže su tresli Gennadi Gusarov i Gianni Rivera.

Danci nisu imali mnogo problema u dvomeču s Albanijom. U Kopenhagenu je bilo 4:0 za domaće, a u Tirani 1:0 za Albance. Danci su u četvrtfinalu igrali s Luxemburgom, koji je u osmini finala bio bolji od Holandije. Prva utakmica odigrana je u Luksemburgu. Završena je rezultatom 3:3, a Ole Madsen, kapiten Danske postigao je tri gola. U revanšu na Parkenu bilo je 2:2, pa se Danska zahvaljujući golu u gostima kvalificirala na završni turnir u Španiju. Oba gola i na Parkenu postigao je Ole Madsen.

Španija je u četvrtfinalu pregazila reprezentaciju Irske s ukupnih 7:1. U prvom susretu odigranom na stadionu Ramon Sanchez Pizujan u Sevilli, opet je briljirao Amancio Amaro s dva postignuta gola, a dva je dodao i Marcelino Martinez. Dublinski revanš s dva gola riješio je Pedro Zaballa.

Mađari, baš kao i Španci nisu imali mnogo problema u četvrtfinalu. Albert i Lajos Tichy još jednom su srušili snove Francuza pod svjetlima Pariza. Prva utakmica završena je pobjedom Mađara rezultatom 3:1. Revanš u Budimpešti Francuzi su dobro otvorili, golom u drugoj minuti preko Nestora Combina, ali su Sipos i Bene odveli Mađarsku u Španiju.

Posljednji su plasman u Španiju osigurali Sovjeti. Protivnik u četvrtfinalu bila im je reprezentacija Švedske. Prvi susret odigran je u Solni, a pobjednika nije bilo. Poveli su gosti preko Ivanova u 62. minuti, da bi Hamrin donio Švedskoj izjednačenje dvije minute prije kraja. U revanšu odigranom u Moskvi, Sovjeti nisu imali mnogo problema. Opet je na scenu stupio Viktor Ponedeljnik i s dva gola vodio Sovjete do pobjede rezultatom 3:1. Jedan pogodak dodao je Valeri Voronin, dok je za Šveđane opet pogodio Hamrin.

Voljom žrijeba u polufinalu, branilac titule prvaka, reprezentacija Sovjetskog Saveza, igrala je protiv reprezentacije Danske. Utakmica je odigrana na stadionu Nou Camp u Barceloni, a Sovjeti su Dance ispratili s tri gola u mreži. Golove su redom postizali Voronin, Ponedeljnik i Ivanov.

U drugom polufinalu odigranom na stadionu Santiago Bernabeu, Španci su odmjerili snage s reprezentacijom Mađarske. Odlično je Španija otvorila utakmicu, a u 35. minuti Pereda je pogodio za 1:0. Šest minuta prije kraja Bene je izjednačio rezultat, pa se pobjednik tražio u produžecima. Pobjedu Španiji donio je najbolji fudbaler ove reprezentacije Amancio Amaro.

U utakmici za treće mjesto, Mađari su slavili tek nakon produžetaka protiv Danske, rezultatom 3:1. Finale je odigrano na stadionu Santiago Bernabeu. Špance je do pobjede vodio tandem Amancio Amaro - Luis Suarez, ali je onda došla teže nego što se očekivalo. Odlično su krenuli Španci i poveli već u šestoj minuti preko Perede. Međutim samo dvije minute kasnije vratili su se gosti, a strijelac je Khusainov. Veliko slavlje Špancima donio je Marcelino Martinez, golom šest minuta prije kraja susreta. Bio je to prvi trofej za Špance i posljednji sve do današnje dominacije reprezentacija s Pirineja.

Najboljih 11 Evropskog prvenstva u Španiji 1964. godine:

Golman: Lav Jašin (Sovjetski Savez).

Odbrana: Feliciano Rivilla (Španija), Dezso Novak (Mađarska), Ignacio Zoco (Španija), Ferran Olivella (Španija).

Vezni red: Amancio Amaro (Španija), Valentin Ivanov (Sovjetski savez), Luis Suarez (Španija).

Napad: Ferenc Bene (Mađarska), Jesus Maria Pereda (Španija), Florian Albert (Mađarska). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije